NOUS CANALS
Mèdia 02/01/2012

El 2012 porta dos nous canals islàmics en castellà

Dues televisions islàmiques en castellà han iniciat emissions aquests últims dies. La iraniana Hispan TV i la saudita Córdoba Televisión emeten de moment pel satèl·lit Hispasat.

Natalia Araguás
2 min
Hispan TV oferirà setze hores de programació al dia i oferirà a la seva graella programes d'entreteniment, informació i educació, a banda d'entrevistes.

BARCELONA.Coincidint amb el primer dia de l'any van arrencar les emissions de Córdoba Televisión des de les dues naus que prèviament havia adquirit a San Sebastián de los Reyes (Madrid). El canal pertany a la Fundació per al Missatge de l'Islam que presideix el xeic Abdulaziz al-Fawzan i té el suport de la família reial saudita. Una cinquantena de professionals tiren endavant la programació, que en principi serà de vuit hores diàries i es repetirà tres vegades al llarg del dia. Reportatges, documentals i xerrades relacionades amb la religió ompliran la graella.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La plantilla de Córdoba Televisión està formada majoritàriament per espanyols convertits a l'islam, però també s'han fitxat alguns professionals d'Antena 3 i Telecinco. Alguns periodistes treballaran des de l'Argentina i Colòmbia, els dos països de l'Amèrica Llatina on les minories musulmanes són més nombroses i als quals es vol parar una especial atenció.

El xeic Al-Fawzan, al capdavant del projecte, pontifica el wahabisme, la corrent ultraconservadora de l'islam que impera a l'Aràbia Saudita. En els seus discursos televisius recomana als musulmans, per exemple, sentir un "odi positiu" cap als cristians, una compassió que els impulsi a intentar convertir-los. Professor de teologia islàmica a la Universitat Imam Muhammad ibn Saud, és membre del comitè de supervisió de la xaria (la llei islàmica) que s'aplica al país i és un ferm defensor de la situació que hi viu la dona. El projecte es diu Córdoba Televisión com a homenatge a la ciutat andalusa que va ser la capital del califat de la península Ibèrica als segles X i XI, una època de màxim esplendor per a l'islamisme.

Hispan TV, des de l'Iran

D'altra banda, el govern de l'Iran ha llançat Hispan TV a través de la Radiotelevisió de la República Islàmica de l'Iran (IRIB). Es tracta d'un canal en castellà que emetrà programes d'entreteniment, informació i educació. En principi, tindrà setze hores de programació al dia, amb la voluntat de cobrir les 24 en un futur pròxim.

Hispan TV va iniciar les emissions el 22 de desembre. El novembre del 2010 va començar a emetre per internet des de Teheran. A la cerimònia inaugural de les emissions per satèl·lit, Mohammad Sarafraz, director del servei internacional d'IRIB, va destacar que "com a cadena de televisió independent" Hispan TV serà "un pont creïble entre l'Iran, el Pròxim Orient i l'Amèrica Llatina".

Sarafraz va lamentar que "molts canals de televisió en castellà no siguin independents i només serveixin els interessos dels Estats Units i alguns dels seus aliats". Segons la seva opinió, són "bons distorsionant la veritat i amagant els fets", en particular quan fan referència a l'Iran, el Pròxim Orient i l'Amèrica Llatina. El canal s'ha marcat com a propòsit estrènyer els llaços culturals amb els països de parla hispana, així com presentar els costums i tradicions iranianes a altres països del món. També prometen fer "entrevistes amb prominents figures socials, anàlisis crítiques sobre la situació a Europa i documentals en castellà".

Amb l'estrena d'Hispan TV, la radiotelevisió pública de l'Iran tindrà un total de tres canals especialitzats, després de la televisió en llengua àrab Al-Alam i de Press TV, en anglès.

stats