Mèdia 21/10/2011

'La fi d'un tirà', a la portada de 'Liberation'

Els diaris més importants del planeta obren les seves edicions impreses d'aquest divendres amb la caiguda i mort del coronel Gaddafi a Líbia

Ara
3 min
Portada 'Liberation' Paper

BarcelonaEls diaris més destacats d'Europa expliquen en portada la mort del dictador Muammar al-Gaddafi a Líbia, la terra que ha dominat durant més de 40 anys. Les fotos del coronel en el moment de ser capturat i les posteriors instantànies amb el seu cos sense vida han donat la volta al món i han tingut un impacte especial a Europa, un continent que ha vist com tots els seus dirigents demòcrates s'han anat fotografiant amb el dictador libi al llarg dels anys.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El diari francès Liberation se centra únicament en portada amb la mort del coronel Muammar al-Gaddafi. Amb un fons negre i una foto petita al centre amb la cara del dictador mort i ple de sang titula: "La fi d'un tirà".

Al també francès Le Figaró, una foto del dictador amb un vestit de color ocre tan identificatiu de les seves aparicions públiques serveix de fons per titular: "Gaddafi, la fi".

El rotatiu italià Corriere della Sera, és més concret i titula: "Un cop al cap després de la captura". Sota aquestes lletres, una foto en primer pla del coronel amb el cap ple de sang i contusions vol provar el titular. Al subtítol, les últimes paraules de Gaddafi: "No dispareu!"

L'edició impresa del diari vaticà, l'Osservatore Romano, segueix el corrent majoritari i destaca en portada per sobre dels altres temes: "La fi de Gaddafi". Sota el titular, i fugint de fotos de la captura, un retrat del dictador de perfil i mirant a terra. Tot i això, se centra també en la mort d'un dels seus fills i d'altres "exponents de l'antic règim".

El rotatiu alemany Taz.die Tageszeitung obre amb una gran foto del vestit militar que el coronel acostumava a vestir amb tot tipus de condecoracions. En aquesta portada però, hi falta la cara. A sota d'un titular que assenyala que el dictador ha mort, el seu vestit oficial ha quedat finalment vuit.

Al Regne Unit, el diari The Guardian titula: "La mort d'un dictador". Sota el titular, una imatge de Gaddafi ple de sang i arrossegat per diverses persones en el moment de la seva captura.

El britànic The Independent també se centra només amb la fi dictador i presenta una sèrie de fotogrames de la televisió líbia sobre la captura del coronel libi, en els quals es pot observar com va succeir la seva captura. El titular és "El final d'un tirà".

A la premsa britànica d'aquest divendres, també destaca la portada del diari The Daily Telegraph que presenta una foto molt gran de la cara de Muammar al-Gaddafi. A sobre d'aquesta imatge, un titular valoratiu: "Sense pietat amb un dictador despitat".

La premsa nord-americana tampoc ha passat per alt la mort del dictador libi. The Washington Post s'ha diferenciat de les portades que han dominat la premsa en paper d'aquest divendres. Una foto de dos soldats "pro-demòcrates" abraçant-se és la que encapçala la portada, en la qual es pot llegir: "Per a Gaddafi, un final sagnant a Líbia". Tot i això, a la part inferior de la seva primera pàgina també inclou una imatge de la cara del coronel plena de sang i contusions.

The New York Times també selecciona una imatge dels soldats de l'oposició democràtica per obrir la seva edició impresa d'avui. El seu titular explica la resta: "Gaddafi, capturat pels enemics, troba un final violent".

A Florida, el diari St. Petersburg Times valora: "Final innoble per a Gaddafi" i a sota hi presenta una fotografia del dictador ja mort.

A l'Àfric, s'han fet ressò de la notícia des de l'extrem oposat del continent. A Sud-Àfrica, el diari The Star titula: "Un final sagnant per a Gaddafi" i il·lustra el titular amb una sèrie de fotogrames del dictador moments abans de morir.

A l'altra banda de l'Atlàntic, el diari brasiler O Globo, que tampoc avui ha oblidat el futbol en la seva portada, destaca amb un gran titular: "El violent final d'un dictador", seguit d'una fotografia que no treu cap altre diari en portada i que mostra el dictador moribund en una llitera envoltat de gent fent-li fotos amb els seus telèfons mòbils.

stats