Resum de premsa
Mèdia 18/07/2012

La premsa afí al PP trasllada la responsabilitat de la crisi a les autonomies

'El Economista' obre portada dient que Catalunya es nega a ajustar més tot i tenir vuit canals de televisió

à. G.
2 min
Economista

BarcelonaEls diaris més propers al PP coincideixen a posar sota el seu punt de mira editorial les autonomies, les quals acusen directament o indirectament de no retallar en nom de la identitat o la reivindicació política.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

'La Razón' titula en portada que el govern espanyol ha donat 44.000 milions a les comunitats autònomes per evitar-ne la fallida. A les pàgines interiors, el subtítol assegura que el sistema de finançament ha "beneficiat Catalunya amb 4.000 milions més". Al seu editorial 'Seguir l'exemple del rei' aplaudeixen la decisió del monarca de retallar-se el sou un 7,1% i tracen un paral·lelisme amb el que haurien de fer les autonomies. "És igualment impossible sostenir la maquinària de la despesa autonòmica", diu el text. "Per això, ara els correspon complir estrictament amb l'objectiu de dèficit i oblidar la temptació de nous endeutaments i el recurs a la reivindicació i a l'oposició política que ens fa patir a tots".

'El Economista' centra la seva portada a oposar la negativa de Mas a retallar 800 milions addicionals per complir l'objectiu de dèficit mentre Catalunya manté 8 canals de televisió. En el text, no és fins al quart paràgraf que s'esmenta que el pressupost total de la Corporació (que inclou també Catalunya Ràdio) és de 260 milions i que enguany aquesta quantitat és 40 milions més baixa que l'any passat. El còmput de vuit televisions, segons 'El Economista', prové de sumar quatre canals per les ones i quatre per internet. La notícia recorda: "Encara que el govern espanyol ha aprovat la legislació que permet la privatització de les televisions autonòmiques, a l'executiu català ni se li ha passat pel cap privatitzar TV3". L'article assenyala aleshores que "l'actitud catalana contrasta amb la de València, on la Generalitat ha anunciat una retallada de 1.300 llocs de treball".

L''Abc' també desplaça, en el seu editorial, el pes de la responsabilitat a les comunitats. "Alguns governs autonòmics s'han convertit en la prova del problema que llasta la capacitat de l'Estat per generar reaccions eficaces a la crisi al sector públic", diu el text. "Andalusia, Canàries o Catalunya demostren que l'autonomia política s'ha convertit en un ariet contra l'interès nacional i en la coartada de la deslleialtat". L'editorial fins i tot suggereix que el problema és la mateixa legalitat de les autonomies: "El problema és que aquests governs autonòmics tenen potestat legal per fer el que fan i posar en dificultats l'estat central, quan aquest pretén buscar solucions conjuntes per a una crisi comuna".

stats