27/11/2016

La premsa d'esquerres no s'acarnissa amb Castro

2 min
PORTADA periodico 27 novembre 2016

BarcelonaEn la mort de Castro, els diaris d'esquerra li han dispensat un comiat no excessivament amarg i han tendit a subratllar el seu estatus d'icona revolucionària, per sobre de la de dictador, cosa que li era recordada en el sempre més pudorós subtítol. En tot cas, hi ha més equilibri i ponderació que no pas en els diaris conservadors, on despatxaven el finat amb títols unidimensionals com "Història negra del mite roig" ('La Razón') o "Mor el tirà de Cuba" ('Abc'). Així, 'El País' obria portada amb "Mor Fidel Castro, símbol del somni revolucionari", 'El Periódico' l'immortalitzava amb un "Fidel és Història" i a l''Observer' –l'edició dominical del 'Guardian'– titulaven "Dol però també alguna celebració en morir la icona revolucionària cubana".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

I demà, què? Doncs 'El Mundo' era el més pessimista del quiosc: "Mor Castro, el castrisme continua", anunciava amb cos generós a la portada. Ara bé, uns quants diaris el contradeien i proclamaven un endemà no tan continuista. Era el cas d'El Español ("La mort de Fidel i el gir de Trump reobren l'expectativa de la fi del comunisme a Cuba"), el 'Correo' ("Nova era a Cuba"), 'La Voz de Galicia' ("Fi d'una era") o Infolibre ("La mort de Castro obre la possibilitat d'un canvi lent a Cuba").

I, mentrestant, a l'ARA ens preguntàvem en portada "La història l'absoldrà?", repescant la frase mítica del comandant que va pronunciar en un discurs històric, ara fa 63 anys. Doncs resulta que dos diaris ens responien, només que ho feien en sentit contrari l'un de l'altre. Així, mentre al 'Gara' responien afirmativament ("Absolt per la història, revolucionari etern"), a 'El Nuevo Herald', de Florida (EUA), ho negaven, com d'altra banda era fàcil d'intuir: "La història no l'absoldrà". De la qual cosa es dedueix, per cert, que la història és una plastilina francament mal·leable.

stats