REPORTATGE POLÈMIC
Mèdia 14/01/2011

Els prostíbuls catalans, èxit de públic a França

Un reportatge francès sobre la prostitució a Catalunya va aconseguir rècord d'audiència diumenge passat. No és el primer cop que el programa parla de Catalunya a partir de temes conflictius.

Cristina Rivas
2 min
Les imatges superiors són del reportatge sobre la prostitució emès diumenge i les inferiors del programa del juliol sobre droga i robatoris.

ParísDos milions de teleespectadors ( el 16,8% de quota de pantalla) van seguir diumenge passat el reportatge Espanya: l'increïble negoci dels prostíbuls , centrat principalment en la prostitució a Catalunya. El programa Enquête exclusive , un magazín que emet cada diumenge el canal M6 a les 22.50 h de la nit, ha recollit amb aquest tema la millor quota d'audiència de la temporada. El programa es podria equiparar amb el Callejeros , de Cuatro, ja que també aborda temes que sovint susciten l'enuig dels que hi surten per l'enfocament que en fa.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

No és la primera vegada que la realitat catalana apareix al programa a partir d'un tema polèmic. Precisament fa sis mesos que l' Enquête exclusive va viatjar a Barcelona i, en aquell moment, es va centrar en els robatoris i les drogues, i ho va barrejar amb l'independentisme.

Visites a dos bordells

En el reportatge que diumenge va donar tan bona audiència a M6, els periodistes de l'equip visitaven un prostíbul de Barcelona. "Aquí regentar un bordell és una feina com qualsevol altra", explicava la veu en off. El negoci en qüestió pertany, en aquest cas, a Stéphan Gómez, un jove francès de 35 anys que va arribar a Barcelona per obrir un restaurant i va canviar d'idea en veure les grans possibilitats de la prostitució. Stéphan Gomez guia amablement la càmera pel seu apartament de sis habitacions on joves del Brasil, Colòmbia i Rússia esperen el seu torn: 60 euros la mitja hora.

Després, la investigació del programa anava fins al club Dallas, a la Jonquera, on el 80% de la clientela és francesa. La nota de premsa que anunciava el programa afirma que els propietaris dels bordells formen un lobi poderós que fa pactes amb les autoritats i que es presenten com una solució a la crisi.

Els mètodes utilitzats per a la investigació són bàsicament l'ús de la càmera oculta i la frescor amb què els francesos parlen a la càmera sobre les seves experiències sexuals un cop travessen els Pirineus.

Barcelona ven

L'anterior ocasió en què Enquête exclusive va donar a Barcelona un paper protagonista va ser al juliol amb un reportatge titulat Festa, cocaïna i carteristes: febre a Barcelona . El programa era un recopilatori dels suposats perills amb què pot topar un francès a Barcelona, i encabia en un mateix sac robatoris al metro i independentistes catalans.

A banda de poder molestar la població catalana, d'aquest reportatge se'n va queixar el Consell Superior de l'Audiovisual francès (CSA), però únicament per una qüestió molt específica: va adreçar una carta el 16 de novembre al canal per l'incompliment d'una de les seves normes bàsiques: "Evitar la complaença en l'evocació del patiment humà". L'advertència es referia a una seqüència on es veu el patiment d'una jove que intenta repetidament injectar-se droga. En preguntar al canal sobre aquesta advertència, han dit que no sabien que el CSA els hagués escrit.

stats