MITJANS PÚBLICS
Mèdia 13/09/2017

La reforma de RTVE avança amb consens al Senat

El PSOE s’obre a canviar al Congrés la fórmula que li permetria pactar la cúpula només amb el PP

A.c.r.
2 min
El president de RTVE, José Antonio Sánchez, haurà de ser rellevat abans de tres mesos.

BarcelonaEl Senat va aprovar aquest dimecres per una àmplia majoria (242 vots a favor, 3 en contra, de Ciutadans, i 10 abstencions) la reforma de la llei de Radiotelevisió Espanyola que pretén desgovernamentalitzar la corporació pública estatal. El text aprovat a la cambra alta, però, conté algunes modificacions respecte al que havia validat el Congrés al juny i que havia rebut 345 vots favorables, cap en contra i una abstenció.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El principal canvi que s’hi ha introduït, i el que més recels ha despertat entre els partits minoritaris, té a veure amb la fórmula de desbloqueig en l’elecció dels membres del consell d’administració de RTVE: la proposició de llei exigeix que els consellers siguin escollits per dos terços de la cambra corresponent (sis els tria el Congrés i els altres quatre, el Senat), però preveu que, en cas que no s’aconsegueixi aquesta majoria, en una segona votació n’hi hagi prou amb tres cinquenes parts. Això és una majoria més àmplia que la requerida en la llei vigent, que en segona votació només demana majoria absoluta, però a la pràctica implica que, amb la composició actual de les cambres, el vot conjunt de socialistes i populars seria suficient per nomenar els consellers: al Congrés, on caldrien 210 suports, aquests dos partits sumen 222 diputats, i al Senat, on en farien falta 160, PP i PSOE tenen 213 escons. Cap altra suma de dos partits arriba als tres cinquens de la cambra baixa.

La proposta inicial del Congrés també preveia un mecanisme per desbloquejar la situació en cas que a la primera votació no s’arribés als dos terços: n’hi hauria prou amb la majoria absoluta, sempre que els candidats haguessin sigut proposats, com a mínim, per la meitat dels grups de la cambra corresponent, la qual cosa obligava a buscar noms de consens. El senador socialista Óscar López va reconèixer ahir que el seu grup troba “millor” la fórmula proposada inicialment a la cambra baixa, i va obrir la porta a tornar a modificar aquest punt en la votació definitiva de la llei al Congrés (on, a diferència del Senat, el PP no té majoria absoluta), que previsiblement es farà la setmana que ve.

L’altre canvi rellevant que s’ha introduït durant el debat al Senat té a veure amb el paper dels treballadors en la gestió de la corporació pública. El Congrés havia aprovat que el consell d’administració passés de nou a dotze membres, i que dos d’aquests fossin proposats pels “dos sindicats més representatius a nivell estatal amb implantació a la Corporació”, és a dir, la UGT i CCOO. Finalment, però, el consell tindrà només deu cadires i no n’hi haurà cap de reservada als representants de la plantilla.

Més enllà d’això, el Senat va aprovar que el consell d’administració (que s’haurà de renovar com a màxim d’aquí tres mesos) hagi de ser paritari entre homes i dones, i que tant el president de l’ens com la resta de consellers s’hagin d’escollir a través d’un concurs públic.

stats