UN REFERENT DE L'HUMOR POLÍTIC
Mèdia 10/02/2011

El regal d'aniversari de 'Polònia'

El 16 de febrer del 2006 TV3 va emetre el primer Polònia . Cinc anys després, els actors fan balanç i diversos periodistes reflexionen sobre el programa des d'un punt de vista sociològic.

Auri Garcia Morera
2 min
El Mas i el Maragall de Polònia Amb Toni Soler  en una fotografia del febrer del 2006.

BarcelonaPolònia fa cinc anys i ho celebra amb tres programes especials, que s'emetran abans del capítol habitual, avui i els dos pròxims dijous. Joan Rufas, que ha dirigit aquests especials, explica que serà una celebració molt atractiva per als espectadors, ja que "els mateixos actors faran un remember dels primers mesos i del que ha suposat per a ells formar part de Polònia ".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els dos primers especials, el d'avui i el de dijous vinent, inclouen entrevistes amb els actors, que fan balanç i expliquen diverses anècdotes d'aquests cinc anys. Rufas diu que "tiren moltes floretes al guió" però que també es refereixen a la part negativa de la feina. "Si hi ha alguna cosa negativa que diguin és que és molt cansat", explica.

Entre les anècdotes que s'expliquen en aquests especials, Rufas destaca les relacionades amb els polítics. "Toni Soler, Queco Novell i Sergi Mas recorden la primera visita de Montilla, quan era ministre -explica-. Li vam fer explicar un acudit dient que ell no era avorrit, i al Toni, al Queco i al Sergi els va fer tanta gràcia que no podien parar de riure, amb un ministre al davant".

En el tercer programa especial, que s'emetrà el dijous 24, els responsables de Polònia han demanat a diversos periodistes que facin una valoració del programa des d'un punt de vista sociològic. Hi apareixen Pilar Rahola, Ferran Monegal i Jordi Barbeta, entre d'altres. Tots arriben a la conclusió que Polònia "només és un programa d'humor", que és el mateix que pensen els seus responsables: "Ni creem tendència política ni tenim ganes de fer-ho. Només fem gags, intentem fer riure, i ja està".

Els inicis segons Queco Novell

Queco Novell, un dels protagonistes del naixement del programa, explica que tot va sorgir a partir de la secció d'esquetxos que feien per al programa Las cerezas , que presentava Júlia Otero. "Quan allò s'acaba, ve una oferta de TV3 per pensar un programa per fer allà basant-se en aquells esquetxos -explica Novell-. Tot, amb l'experiència del programa de ràdio", afegeix en referència a Minoria absoluta .

Compatibilitzar la ràdio amb el programa de televisió, cosa que van fer durant els tres primers anys, va ser dur. "Ara ho penso, i em sembla que estàvem una mica bojos", diu Novell. La il·lusió i, especialment, la bona acollida que tenien tots dos programes van ser claus. "Quan vam veure l'èxit que tenia, ens va empènyer a entregar-hi les hores que fessin falta", relata Novell.

Finalment, l'any 2009 van arribar a la conclusió que la compatibilitat ho feia tot molt difícil, i van decidir deixar la ràdio per centrar-se en Polònia . "Si hi havia un moment per deixar-ho era aquell, abans que es fes malbé -diu Queco Novell-. Era un moment molt dolç i molt bo, de reconeixement de públic, de premis... I una retirada a temps és una victòria".

Els moments més recordats

Quan se li demana pels moments més recordats d'aquests cinc anys, Queco Novell diu que li és gairebé impossible fer memòria. "Estic especialment orgullós de les coses que més costen de fer, i una són els musicals -explica després de reflexionar-hi-. Alguns d'aquests números els recordaré sempre perquè són especialment bons -conclou-. El de la corrupció a Catalunya, el de mori el Borbó ... N'hi ha molts!"

stats