15/03/2011

Un reportatge molt sagnant

2 min

Dissabte a la nit, dins el que La 2 bateja com La noche temática van dedicar l'espai a tres documentals orientats a la temàtica femenina: la menstruació, la menopausa i l'orgasme. Amb tants fluxos i efluvis van titular la trilogia Esencia de mujer . Molt gràfic.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El de la menstruació, La luna en ti , dirigit per Diana Fabianova, és de producció eslovaca. Parteix dels traumes personals de la directora: té unes regles molt doloroses i no creu haver comès cap maldat per patir penitència cada mes. Aquesta indignació la motiva a investigar el tema per trobar una resposta. El documental pretén ser una mirada irònica i humorística sobre la regla, tot i que en alguns moments els mals rotllos menstruals de Fabianova, les palles mentals d'alguns pseudoestudiosos i els infogràfics d'estètica comunista converteixen el reportatge en quelcom surrealista. L'autora qualifica la seva regla de "bèstia menstrual que m'ataca" i lamenta haver d'asseure's a la "cadira de tortures medieval" cada vegada que va al ginecòleg.

Però s'ha de valorar el mèrit de Diana Fabianova, que acaba viatjant arreu del món preguntant per la menstruació: Bratislava, Chicago, Nova York, Madrid, Sevilla, Londres i fins i tot Sydney. Els testimonis varien del màxim rigor a la més absoluta farsa, de la ciència més pura a l'esoterisme. La Universitat de Chicago demostra que l'humor dels homes i les dones és igual de canviant, amb l'única diferència que les dones (com a mínim) són capaces de predir quan serà dolent. Una ginecòloga sevillana explica com la tristesa menstrual s'ha de llegir no com unes manies sense sentit, sinó com una necessitat d'expressar preocupacions latents. Un sanador americà diu que la regla és el dimoni i fa tractaments per eliminar el període.

De tots colors per trobar la resposta final: que vingui com vingui, que cadascú s'ho prengui com vulgui (o pugui). És el que hi ha, vaja. Crec que ja ho sabíem.

stats