EL SERVEI MUNDIAL DE RÀDIO PATEIX LA RETALLADA MÉS GRAN
Mèdia 08/02/2011

Les retallades arriben al servei internacional de la BBC

Un dels serveis emblemàtics de la BBC, el servei de ràdio internacional, és el principal perjudicat per les retallades en el pressupost. També la divisió d'internet ha reduït un 25% la plantilla.

Teresa Mas Pla
2 min
Les retallades arriben al servei internacional de la BBC

LondresUn dels principals referents internacionals en els serveis informatius, la BBC, no s'ha pogut escapar de les retallades econòmiques i un dels seus vaixells insígnies, el World Service (el servei de ràdio mundial) és qui n'ha resultat més perjudicat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Aquesta emblemàtica cadena de ràdio amb seus arreu del món apagarà les emissions en macedoni, serbi, albanès, portuguès per a l'Àfrica i anglès per al Carib per ajustar el pressupost de la BBC a la nova situació econòmica de l'ens. La resta del World Service no queda immune. En total, durant els pròxims tres anys haurà d'acomiadar 650 treballadors d'una plantilla de 2.400. Pel cap baix, la BBC calcula que perdrà uns 30 milions d'oients arreu del món, passant d'una audiència setmanal de 180 a 150 milions de persones. Més enllà d'aquesta retallada que va anunciar el director general de la BBC, Mark Thompson, la gran por del World Service és que això sembla que suposa el principi de la fi per a una institució que es remunta al 1932.

La divisió online de la BBC és l'altra damnificada per les retallades: aquest mes de gener anunciaven que acomiada 360 treballadors, el 25% de la plantilla.

Però per què s'ha hagut de retallar el pressupost de la BBC? Vegem d'on provenen els seus ingressos. Els recursos de què disposa, originalment molt generosos, s'han anat reduint. Per tal de mantenir la imparcialitat, no hi ha publicitat comercial ni depèn de diners del govern. Els únics ingressos la BBC els obté de l'audiència britànica a través d'un impost directe (actualment 145.50 lliures a l'any per cada llar amb un televisor en color).

L'única excepció en aquest model d'ingressos fins ara és el World Service, que finança el ministeri d'Exteriors, però a partir del 2014 aquesta despesa també anirà a càrrec del contribuent. A més, l'impost directe sobre els aparells de televisió que solia créixer anualment segons el nivell d'inflació ha quedat congelat al preu actual per als pròxims sis anys. Això significa una pèrdua d'ingressos mínima del 16%. I les consegüents retallades internes per ajustar-se al nou pressupost.

La resta de divisions de la casa s'han pogut escapar de les retallades. I quines són aquestes altres divisions que conformen el que coneixem com a BBC? Per als no iniciats, podria semblar que només hi ha una BBC. I certament, com a nom és indiscutible que només hi ha una BBC: la que tothom reconeix immediatament, un doll constant de notícies i documentals, ferotgement independent.

Però la BBC és molt més, ja que a banda del World Service, també té cinc emissores de ràdio dins del Regne Unit d'abast nacional i centenars d'emissores regionals i locals; nou canals de televisió, als quals se sumen canals regionals en anglès, gal·lès i gaèlic; el canal d'actualitat internacional BBC Online, i nous serveis d'actualització informativa constant a través missatges al mòbil, Twitter o Facebook.

Des que Mark Thomson va anunciar que venien temps difícils, els treballadors i l'audiència de la BBC han estat esperant amb incomoditat intentant endevinar per on vindria el cop. Quan l'embat finalment ha arribat, ha sorprès per la seva brutalitat. El futur és incert, però hi ha una certesa compartida: a la BBC res no tornarà a ser com abans.

stats