TELEVISIÓ
Mèdia 02/04/2012

'El retaule del flautista', el nou telefilm musical de TV3

Carles Canut i Joan Pera protagonitzen El retaule del flautista, un telefilm particular, ja que és musical. Ricard Reguant dirigeix la cinta, que es veurà a TV3, a partir del clàssic teatral de Jordi Teixidor.

Albert Castellví Roca
2 min
'El retaule del flautista',  el nou telefilm musical de TV3

BARCELONAEls musicals són un dels gèneres que han tingut més èxit durant els últims anys als teatres catalans, però la seva multiplicació sobre els escenaris no ha tingut, de moment, un reflex a la pantalla de televisió. Ara, però, TV3 s'ha decidit a tirar endavant un experiment en aquest sentit i ha convertit en telefilm l'obra teatral de Jordi Teixidor El retaule del flautista , en què la música té un protagonisme destacat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Tot i la novetat que suposa la producció d'una TV movie musical, la realitat és que part de l'equip ja està avesada al gènere, començant pel director, Ricard Reguant, amb una llarga trajectòria com a responsable d'espectacles musicals i que va dirigir la ficció de TV3 I ara què, Xènia? , que el 1993 va ser la primera sèrie musical rodada a l'Estat. A més, entre els actors protagonistes hi ha Carles Canut, que també té experiència a cantar i ballar sobre els escenaris.

No és el cas, en canvi, de l'altre protagonista d'aquesta adaptació d'El retaule del flautista , Joan Pera, que s'endinsa en un gènere nou per a ell. El veterà actor assegura que no canta malament, i destaca, en to de broma, que per superar el càsting es va estudiar la cançó Boig per tu . "I ho vaig haver de fer bé perquè m'agafessin", afegeix. En canvi, té més dubtes pel que fa a les seves habilitats coreogràfiques i assegura que va necessitar "un mes de feina" per preparar una escena en què canta i balla tot sol un tango.

El repartiment el completen Joan Carles Bestard, Víctor Guerrero, Lluís Casanova i Miquel Fullana, però hi ha el cos d'una seixantena de ballarins que participen en els dotze números musicals de què consta la pel·lícula, entre els quals hi ha diversos actors habituals en els espectacles de teatre musical, com Xènia Reguant -filla del director-, Roger Pera -fill del protagonista-, Ivan Labanda i Gisela. La responsable de les coreografies és Maite Marcos -que treballa habitualment amb la cantant Shakira-, mentre que el director musical de la cinta és el músic Pep Sala.

Un clàssic "contemporani"

El mateix Reguant s'ha encarregat d'adaptar el guió, però assegura que ha modificat molt poc text original, de Jordi Teixidor. Tot i que es va escriure el 1968, el director considera que El retaule del flautista és el clàssic "més contemporani" del teatre català, i que el text -que en el seu dia va guanyar el premi Josep Maria de Sagarra- "és ben actual".

L'obra està ambientada a principis del segle XIV en una localitat alemanya, però és una denúncia de la situació política que es vivia a Espanya durant els últims anys del règim franquista -i, en bona part, encara avui-. El conte popular d' El flautista d'Hamelín serveix de base per a aquesta comèdia sobre un poble que pateix una enorme plaga de rates. Malgrat les peticions dels vilatans, que amenacen amb una revolta si no es resol el problema, les forces vives del poble no fan cap esforç per solucionar-ho fins que les rates no els afecten directament a ells. Un cop decideixen posar-hi remei, però, les dificultats econòmiques, les ambicions personals de cadascun d'ells i la pressió de l'Església fan impossible eliminar les rates.

El rodatge, que es va acabar divendres, s'ha desenvolupat al Poble Espanyol, amb l'excepció de les escenes exteriors, que es van enregistrar a Rupit.

stats