DEU ANYS DE GASTRONOMIA CATALANA
Mèdia 23/02/2011

La revista 'Cuina' celebra el seu desè aniversari com a líder

Per celebrar el seu desè aniversari, la revista publicarà l'última entrevista que va fer al xef Santi Santamaria. També es pot veure una exposició sobre l'efemèride al Fòrum Gastronòmic de Girona.

Ricard Martín
3 min
La revista 'Cuina' celebra el seu desè aniversari com a líder

Barcelona.Que un mitjà de comunicació escrit aguanti durant deu anys ja es pot considerar un triomf. Ara bé, si aquest mitjà evoluciona i obre nous territoris, quasi podríem parlar de miracle. Aquesta és la victòria gens pírrica de la revista Cuina , que aquest mes celebra deu anys de presència als quioscos.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Cuina celebra dues dècades d'impressió convertida en la revista líder de gastronomia a Catalunya. Per festejar l'efemèride, ha organitzat l'exposició 10 anys, 111 retrats , en el marc del Fòrum Gastronòmic de Girona, i avui és l'últim dia que es pot visitar. La mostra consisteix en els 111 retrats que el fotògraf Enric Marco ha realitzat al llarg d'aquesta dècada als 111 cuiners i gastrònoms que el periodista Xavier Sust ha entrevistat a la secció Genis del foc .

Espectadors gens passius

Casualitats de la vida, Cuina va obrir el seu primer número, el març del 2001, amb Santi Santamaria a la portada. Deu anys després, el desè any de Cuina coincideix amb la mort del xef. I en el seu proper número, Cuina publicarà una extensa entrevista amb Santamaria, de la qual ARA en va oferir un extracte en primícia. Josep Sucarrats, director de cuina des de l'any 2006, explica: "Aquesta va ser l'última entrevista que vam fer amb el Santi, a finals de desembre. El dia que ell va morir portàvem la revista a impremta, i ho vam haver d'aturar tot. La conversa que vam tenir era sobre els seus projectes de present i de futur, i ara s'ha convertit en un homenatge".

Val a dir que Cuina ha tingut un paper important en la consolidació i l'expansió de la gastronomia a Catalunya. El seu director considera que la revista ha fet el paper d'"espectador alhora que actor de tot el que ha passat en la gastronomia catalana durant una dècada". I ho argumenta: "Tots els grans cuiners han passat una vegada o altra per la revista, i hem sigut un altaveu de tot el que ha passat a Catalunya en aquest sentit".

Aquest paper d'actor del panorama culinari català la revista l'ha portat a terme, explica Sucarrats, "connectant l'alta gastronomia amb la cuina tradicional i domèstica". Durant aquests 111 números, Cuina s'ha fet ressò de la creativitat dels grans xefs catalans i els ha acostat, a través de receptes fàcils, al lector. Carme Ruscalleda i Joan Roca són col·laboradors habituals, i tots els grans xefs hi han revelat alguna vegada els seus secrets. "La nostra intenció es fer arribar l'alta gastronomia a les llars", afirma.

La nova etapa

També ha fet acció directa: des de l'any 2004 la revista coorganitza amb el departament d'Ensenyament el Concurs de Joves Cuiners i Cambrers de Catalunya, en el qual participen les escoles de cicles formatius d'hostaleria del país. A hores d'ara ja ha fet sis edicions.

L'última etapa de Cuina es va encetar el desembre del 2009, amb un redisseny total. "No hem canviat la filosofia -argumenta Sucarrats-, però ja des dels seus orígens va ser un producte gràficament molt potent". En la seva nova etapa, la revista "està molt al cas de les tendències, però amb el compromís de donar un suport explícit al producte de qualitat". Ara mateix, a més de cuiners, restaurants i receptes, és habitual que a les seves pàgines aparegui la figura del productor artesà de qualitat.

Tot i que Catalunya és un país petit, "la gastronomia és un pou sense fons, i Cuina la tracta a vegades amb un punt de ciència o de cultura, però sempre destinada a l'oci", conclou Sucarrats. "L'objectiu és que el lector s'ho passi bé cuinant, menjant i bevent, però sempre amb una aportació cultural extra".

stats