08/09/2012

Com serà el nou iPhone?

4 min
Com serà el nou iPhone?

A pple, paradigma de la innovació tecnològica, és una empresa força conservadora des del punt de vista industrial. Els seus productes segueixen el ritme de la disponibilitat de components electrònics -impulsada en molts casos, això sí, per la mateixa empresa-, i els llançaments es produeixen amb la màxima regularitat. L'iPhone, el telèfon que l'ha situat en primera posició del sector per facturació i beneficis, es renova seguint cicles de desenvolupament de dos anys, amb una actualització més baixa cada any: després de l'iPhone original (2007), en el qual no es podien ni instal·lar aplicacions de tercers, va venir el 3G (2008), el primer que es va vendre aquí, i el 3GS (2009). El 2010 va arribar l'iPhone 4, amb el format actual, que l'any passat es va posar al dia amb la denominació 4S. El 2012 toca un nou canvi substancial, i el dia 12 esperem veure el que tothom anomena iPhone 5, tot i que serà la tercera generació del terminal i el sisè model que Apple treu al mercat. A partir de les filtracions dels proveïdors de components i d'accessoris, es poden preveure algunes de les característiques que tindrà.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

iPhone 5 o iPhone a seques

Apple va descol·locar tothom al mes de març abandonant la numeració seqüencial en la tercera generació de la seva popular tauleta, l'iPad. S'havia especulat que podria fer el mateix amb el nou iPhone, per esquivar la discrepància de numeració que he mencionat abans. Però la invitació que s'ha enviat a la premsa per a l'acte de dimecres no deixa gaires dubtes: el 12 de la data projecta una ombra amb forma de número 5.

Pantalla més gran

La mida de la pantalla de l'iPhone no ha canviat des de l'any 2007: les 3,5 polzades es consideraven òptimes per fer anar totes les funcions amb una sola mà. Però la competència ofereix pantalles molt més grans, com les 4,8 polzades del Samsung Galaxy SIII, i si Apple vol mantenir l'iPhone com a mòbil de referència en videojocs i navegació web, ha de créixer. Probablement la nova pantalla serà de 4 polzades, amb un format de 640x1.136 píxels, la mateixa proporció que els televisors panoràmics i més allargat que l'actual de 960x640. La densitat es mantindrà: 326 píxels per polzada.

El nou iPhone serà el primer telèfon Apple compatible amb les xarxes de telefonia mòbil de quarta generació que fan servir la tecnologia LTE, amb velocitat de connexió superior a les ADSL. Però la banda de freqüència triada és la dels 1.800 MHz que fan servir les operadores dels EUA, que no coincideix amb la que el govern central ha reservat per a les companyies espanyoles. Per tant, aquí ens haurem de conformar amb la velocitat HSDPA+, una tercera generació millorada. Es repetirà, per tant, la decepció de l'iPad 3, però cal relativitzar-ho: la 4G no es generalitzarà aquí fins al 2014, i aleshores ja tindrem iPhone 5S, o iPhone 6.

Més ràpid

El processador del nou iPhone serà una evolució del xip Cortex A9 de doble nucli que porta el 4S, amb un increment de velocitat per moure còmodament els píxels de més de la nova pantalla i estar a l'altura de les connexions 4G. Però sobretot farà servir transistors de 32 nm, que permetran optimitzar el consum general de l'aparell.

iOS 6

El nou iPhone serà el primer a incorporar de sèrie la nova versió del sistema operatiu mòbil d'Apple. iOS 6 abandona Google Maps per adoptar una aplicació de mapes pròpia; integra Facebook tan profundament com la versió anterior ho va fer amb Twitter; afegeix idiomes al sistema Siri d'ordres verbals -espanyol sí, català encara no-, que ara també es podrà fer servir amb aplicacions de tercers, i inclou l'aplicació Passbook per guardar targetes d'embarcament, entrades d'espectacles i cupons de descompte. També hi haurà una actualització del sistema operatiu iOS per als models més recents d'iPhone i d'iPad.

Millor telèfon

L'iPhone és un smartphone magnífic, però com a telèfon tira a mediocre. El nou software inclou funcions que la competència té des de fa anys, com la possibilitat de rebutjar una trucada amb un missatge i la de filtrar les trucades segons qui ens truca. També millorarà la qualitat del so, sobretot en la reducció del soroll ambient: el proveïdor anterior dels xips que fan aquesta funció ha reconegut que Apple no li ha renovat el contracte, i el més probable és que hagi estat per millorar-la amb un circuit propi.

Menys consum, més bateria

Apple ha anat millorant l'autonomia de funcionament amb cada generació de l'iPhone. El processador del nou model consumirà una mica menys, mentre que la bateria serà una mica més grossa: 1.440 mAh i 3,8 V, davant dels 1.430 mAh i 3,7 V de l'actual. Però com que cada vegada fem més coses amb els smartphones i els tenim més estona encesos, en el millor dels casos ens quedarem igual. Això sí, seguirem sense poder canviar la bateria.

NFC

Apple és l'únic gran fabricant que encara no incorpora en els seus telèfons aquesta funció de comunicació per proximitat que permet fer-los servir com a mitjà d'identificació i de pagament en comerços i transports públics. La inclusió de Passbook en iOS 6 fa preveure que, per fi, podrem pagar el diari i la barra de quart amb l'iPhone, tot i que alguns observadors dubten que hi hagi espai per a l'antena necessària en els suposats prototipus que s'han filtrat fins ara.

Nou connector Dock

La indústria dels accessoris viu pendent d'un fil per si es confirma que el nou iPhone portarà un nou connector més petit de nou contactes, totalment incompatible amb els milers de complements que fan servir el connector de 30 contactes introduït amb l'iPod. En tot cas, és d'esperar un gran èxit de vendes dels inevitables adaptadors.

Em queda la curiositat de saber si el nou iPhone adoptarà una targeta del nou format nano-SIM, un 40% més petita que la micro-SIM actual, i si Apple traurà per fi un model amb 128 GB de memòria que em permeti deixar a casa el meu iPod. Dimecres podrem sortir de dubtes.

stats