LA QUALITAT DELS CONTINGUTS
Mèdia 04/12/2011

La televisió pública encara arrisca

Televisió de qualitat no vol dir avorrida. Barcelona va acollir ahir la trobada Miniput, en què es van poder veure alguns dels programes més trencadors dels canals públics europeus.

àlex Gutiérrez M.
2 min
A Don't do this at home, de la televisió noruega NRK, dos personatges singulars fan experiments casolans amb resultats com el que es pot veure al fons.

BARCELONAUn miler de persones van citar-se ahir al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) amb l'objectiu de mirar tele, molta tele, però sobretot també per comentar-la. El Miniput celebrava així la dissetena edició i es consolida com a trobada de referència en el camp de televisió pública. "És el destil·lat del millor talent europeu i també el més innovador de la televisió pública del món. I trencador i polèmic, si convé", explica Francesc Escribano, director de l'activitat.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Tot i que el Channel Four britànic ha estat tradicionalment el primer nom que ve al cap en matèria de formats innovadors, en els últims anys els països nòrdics, especialment Holanda, s'han situat com a punters en desenvolupadors de nous programes de qualitat. "A Catalunya també fem productes que tenen una bona acollida", recorda Escribano, "i hem aconseguit mantenir una presència constant en aquest certamen, sigui amb continguts fets per TV3, el circuit català de TVE, Barcelona TV o la Xarxa de Televisions Locals".

En el present context de crisi, una de les qüestions més presents en el debat era si les televisions públiques podrien seguir sent motor dels programes creatius i de qualitat. "L'estat del benestar està més amenaçat, això és evident, reconeix Escribano. "El model europeu està molt pitjor que abans, però ja s'han superat altres crisis i és cert que moltes televisions públiques europees van sorgir en un format d'empresa gegant que ha calgut revisar". Durant la jornada també es va abordar la tendència actual en què els ciutadans són alhora consumidors de mèdia i també productors.

L'Input, inspirador

El Miniput s'inspira de manera confessa en l'Input, cinc jornades d'abast internacional en què es reuneix el millor de la televisió pública mundial. En aquest cas, la cita és itinerant -Barcelona la va acollir el 2004- i es posa l'accent en la circulació de programes de països culturalment allunyats.

El vincle català amb l'Input és important, perquè la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha estat seleccionada per crear l'arxiu de la conferència, que està dipositat a la seva seu, al districte 22@. Actualment es treballa en l'objectiu de posar en línia la base de dades per poder-la consultar.

stats