Televisió
Mèdia 22/06/2012

TV3 podria perdre canals si tira endavant la reestructuració de la TDT que proposa Madrid

Els canals autonòmics haurien de renunciar a un múltiplex i això comportaria el tancament de l'alta definició

Ara
2 min

BarcelonaTV3 podria veure's obligada a renunciar al canal en alta definició si prospera la proposta que el ministeri d'Indústria ha fet arribar a les cadenes de televisió per reduir el nombre de canals de la TDT. Aquest pla, que ha de permetre alliberar abans de l'1 de gener del 2015 la part de l'espectre que actualment ocupen les televisions i que s'ha de reservar a la telefonia mòbil, contempla la reducció de deu a set en el nombre total de múltiplex –cadascun dels quals agrupa habitualment quatre canals–. Això obligaria les cadenes autonòmiques a perdre'n un dels dos que tenen actualment, igual que faria RTVE, mentre que les privades –Telecinco, Antena 3, La Sexta, Cuatro, Net TV i Veo– passarien de sis a cinc entre totes.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons informa Efe, la posició oficial de la Unió de Televisions Comercials Associades (Uteca, que agrupa els canals privats) és que aquesta proposta és simplement una més de les que el govern espanyol ha posat sobre la taula en un procés de negociació encara obert, tot i que fonts de dos canals privats han reconegut que el pla d'Indústria suposa una aproximació a les posicions d'Uteca. Inicialment, l'executiu els havia demanat que reduïssin a la meitat el nombre de canals, i en canvi amb la proposta actual no els caldria retallar el nombre de canals. Com a màxim, suposaria una rebaixa de la qualitat de la imatge.

En canvi, des de les televisions autonòmiques la proposta es veu amb preocupació, ja que el fet de renunciar a un múltiplex suposaria, segons Efe, una excessiva limitació que les obligaria a abandonar l'alta definició. Molts canals autonòmics tot just es troben en una fase inicial de la conversió a aquest sistema, però TV3, per exemple, ja fa temps que emet en HD de forma regular. En cas que s'optés per mantenir l'alta definició, TV3 es veuria obligada a renunciar a alguns dels seus canals i, molt probablement, hauria de tancar la porta a la reciprocitat amb IB3 i Canal 9.

Des de RTVE, el conseller Miguel Ángel Sacaluga ha expressat a Efe unes inquietuds similars, tot i que ha deixat clar que Indústria no ha fet arribar cap comunicació a l'ens públic en aquest sentit. En opinió de Sacaluga, però, "RTVE ha de seguir oferint un servei públic de qualitat en què s'han d'incloure les noves tecnologies: crear mercats que després pugui explotar la privada". Segons ell, si la televisió pública haugés de renunciar a un múltiplex sencer, s'hauria d'abandonar per força l'alta definició, però obre una altra possibilitat: "Una altra cosa seria que les autonòmiques i RTVE compartíssim un múltiplex d'alta definició, tot i que abans caldria aclarir aspectes tècnics i econòmics complexos", assegura

stats