23/10/2016

La televisió vol que demanis perdó

4 min
'Animal attraction', o escollir parella amb els instints més bàsics

BarcelonaLa ciutat francesa de Canes ha acollit aquesta setmana una nova edició del Mipcom, un dels principals mercats de compravenda internacional de programes. Fidels a la cita, la consultora The Wit ha presentat la seva llista Fresh TV, en què reuneix el que considera que són els programes més innovadors del panorama televisiu mundial. No són necessàriament els formats de més qualitat, però sí que acostumen a assenyalar quines tendències s’estilen en el món catòdic (i quines, com els talent, aparentment van de baixa).

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Una de les modes que s’observa és la de programes que es basen en el perdó i la redempció: fins a quatre programes dels que destaquen aborden directament aquest concepte i uns quants més hi giren al voltant. A l’altra banda de la balança, els concursos i els talent shows van a la baixa i gairebé no surten representants a la llista. Aquests són alguns dels programes assenyalats per The Wit.

Buscant la reconciliació de persones barallades

Diversos programes exploten el conflicte entre dues persones des de la perspectiva justificadora d’intentar trobar-hi una solució. A Look me in the eye dos enemics intenten entendre mútuament els seus punts de vista. Face to face, amb un format similar, busca també la reconciliació de dues persones enfrontades. I The letter evita la duresa de dir-se les coses a la cara i ho canvia per una carta honesta en què algú explica tota la veritat del que pensa d’ell a algun familiar o amic. El destinatari l’ha d’entomar i seguir les regles de comportament que s’indiquen perquè deixi de ser el talòs que els altres consideren que és.

La pressió de veure’t just abans de morir

Dos programes juguen a envellir els participants a cop de maquillatge. The story of my life agafa dos famosos i els mostra com seran quan les arrugues s’acarnissin amb ells. Des d’Israel, Fast forward aplica el maquillatge extrem per envellir amics o familiars enfrontats, perquè decideixin -a les portes simulades de la mort- si val la pena mantenir alçada la destral de guerra. Altre cop, la idea de treure’s espines clavades apareix amb força en els programes destacats per The Wit.

Una sorpresa en públic per a un malalt terminal

També explota la morbositat de la mort pròxima The journey of a lifetime, però aquí sense necessitat de maquillatge, en el que és el format més extrem -o directament discutible- de la llista: un malalt terminal rep una gran sorpresa, això sí, davant de tots els espectadors.

Trobar parella, però amb mil i una condicions

Els date shows es mantenen en forma. Anima l atraction es basa a conèixer la teva parella a partir dels instints: ensumar i llepar són dues maneres d’avaluar amb qui passar la vida, o potser un parell de nits. També des de la limitació treballa Sweetheart in your ear, ja que els participants només poden comunicar-se per telèfon i només poden conèixer-se cara a cara quan ja hagin acceptat tenir una relació. Dance floor date fa que els solters busquin parella veient siluetes a la pista de ball i Meet the parents obliga els incauts concursants a trobar parella entrevistant els futuribles sogres.

Els pols contraris s’atrauen, o no

Sense sortir de l’àmbit de les cites, un programa que explota el joc que donen els extrems contraris: Crazy match arriba des de la Xina i es basa a posar en contacte quatre noies molt extravertides i populars amb quatre homes acomplexats.

Un detectiu per rebentar relacions

Per als valents que vulguin posar la relació a prova, la productora Fremantle proposa The lie detective : un professional de la investigació fa preguntes incòmodes i analitza els gestos i mirades de cada membre de la relació per esbrinar -i anunciar solemnement- si estan mentint.

“Papa, engega la tele, que t’he d’explicar una cosa”

A vegades confessar-se a un estrany -encara que porti una càmera- resulta més fàcil que fer-ho amb un amic. I’ve got something to tell you explota això: gent del carrer explica als espectadors coses extraordinàries que els han passat, però que ni la seva família ni el seu cercle més pròxim coneixien.

La televisió seguirà tancant concursants

El confinament no passa de moda. A Boxed dues persones conflictives es tanquen en un recinte dividit en dos per un mur, amb un mediador que els ajudarà a arreglar les seves diferències. Mentrestant Families gone wild envia un clan disfuncional -nens inclosos- cinc dies a una illa deserta, sense aigua, menjar ni un refugi o lloc per mantenir la higiene, amb l’esperança -se suposa- que els seus problemes de convivència es converteixin en poc prioritaris davant la perspectiva d’haver de sobreviure en un entorn hostil. Get the fuck out of my house és una versió hardcore de Gran Hermano : cent persones, quatre parets i (quasi) zero regles. Qui aconsegueixi que els altres fotin el camp, com diu el títol del xou, guanya el premi.

La cuina segueix estant de moda a la petita pantalla

La televisió no se separa encara dels fogons. La llista Fresh TV inclou tres formats culinaris. A Familiar taste una celebrity cuina per a una persona que, potser sense saber-ho, el va ajudar a arribar a la fama. És un àpat d’agraïment pensat per fer descobrir aspectes menys coneguts del famós en qüestió. My wife rules és un concurs en què el marit ha d’executar una recepta que només coneix la seva dona. I Girls who eat well, des de Corea del Sud, s’afegeix als programes de menjar quantitats industrials d’aliments dubtosament saludables, però amb la variació que ara és una dona -bonica- qui endrapa desfermadament.

Simulant les noses de l’embaràs en un home

Fer passar un home per totes les incomoditats i dolors de l’embaràs és el punt de partida de Man birth, un format israelià. Més complicada i polèmica és la premissa de Pregnant & platonic, on experts posen en contacte homes i dones que busquen un pare o una mare per al seu fill, però sense que això impliqui mantenir-hi una relació.

Proves claustrofòbiques dins d’un contenidor

Els concursos de proves o preguntes no s’estilen gaire, segons aquesta consultora. L’excepció és Beat the stack, en el qual els participants han de superar una gimcana a l’interior d’un vaixell immens ple de gegantins contenidors. Algunes proves són fredes, altres són calentes, i n’hi ha de fosques i també d’humides.

Un equip de transsexuals per competir a la Lliga

Trans FC és un format espanyol -de La Competencia, amb Televisa- en el qual un grup de dones transsexuals intenten posar en marxa un equip de futbol femení que competeixi a la Lliga professional del seu país. L’entrenador és algun tècnic conegut del país en què es produeixi el programa.

stats