AUDIOVISUAL
Mèdia 28/11/2011

La meitat de les televisions locals públiques previstes no emeten

Només la meitat de les televisions locals públiques emeten, sis anys després d'haver-les adjudicat. Tot i que depèn de l'Estat, el Govern vol reformar "a fons" el mapa i reduir el nombre de canals.

Natalia Araguás
2 min

BARCELONA.Menys de la meitat de les televisions públiques de la TDT que tenen concedida una llicència estan emetent: en concret, 17 d'un total de les 37 planificades. L'última a anunciar que tanca ha estat el segon canal públic de TDT del Maresme (Maresme Digital TV2), perquè els seus responsables veuen que el cost és inassumible. Recentment, els canals públics TAC12 i TV Cambrils van aliar-se "per optimitzar recursos". Fins i tot TV L'Hospitalet tem pel seu futur, després d'onze anys de vida. El cost d'engegar un canal públic de TDT des de zero ronda una inversió inicial d'un milió d'euros, segons un estudi del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) del 2009. La crisi està passant factura als governs municipals. I les televisions que en depenen se'n ressenten.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"Eren altres temps"

En el cas de les televisions privades, només un dels 47 canals adjudicats segons el CAC -Televisió Comtal, de Viella- no emet. Ara bé, els operadors no sempre compleixen les condicions a què van comprometre's per obtenir la llicència, com ara no emetre més d'un 25% de la programació en cadena. El gener del 2006 van presentar-se més del doble d'ofertes -un total de 128- al concurs d'adjudicació de 59 canals privats de TDT. "Eren altres temps, es veia viable", apunta Josep Micaló, responsable de la comissió de prestadors del CAC. "La crisi, la baixada de publicitat i d'ajuts institucionals" han canviat el panorama.

El mapa de la TDT s'ha de refer a tot l'Estat i Catalunya vol tenir veu pròpia. El portaveu del Govern, Francesc Homs, va aprofitar divendres la seva compareixença al Parlament a propòsit de TV3 per llançar una altra pregunta. "Des de la Generalitat hem de pagar l'elevadíssima despesa perquè cadenes espanyoles com, per exemple, Intereconomía, arribin al conjunt del país? Creiem que no". Homs va advertir que el Govern vol dur a terme "una revisió a fons del pla de cobertura de la televisió digital", ja que el sistema actual "no és sostenible". En aquest procés, el CAC s'ofereix a assessorar-lo. Segons va explicar Homs, la Generalitat va complementar "amb diners públics" el desplegament de la TDT sense tenir-ne l'obligació legal. Segons els seus càlculs, l'any vinent es poden estalviar entre 9 i 11 milions d'euros en aquest terreny, que "en bona part" podrien destinar-se a compensar la retallada de 40 milions de l'aportació del Govern a TV3, va exposar.

El ministeri d'Indústria reconeix que la revisió del pla tècnic de la TDT local està pendent sine die. La llei general de comunicacions audiovisuals, aprovada al Congrés el març del 2010, marcava un termini de 18 mesos, que ja ha expirat. Amb l'avançament de les eleccions, la revisió no s'ha arribat "ni a començar". Tot i que correspon a l'Estat portar-la a terme, "s'atendrà a les peticions de les comunitats autònomes, com sempre s'ha fet en l'àmbit audiovisual", asseguren.

stats