TELEVISIÓ PÚBLICA
Mèdia 17/02/2012

Els valencians es mobilitzen per recuperar TV3

Al País Valencià es va deixar de poder veure TV3 avui fa tot just un any. Acció Cultural i la plataforma Sense Senyal han convocat una piulada a Twitter i una manifestació demà com a senyal de protesta.

Natalia Araguás
3 min
Imatge de la capçalera de la manifestació a favor del restabliment de les emissions  de TV3 i en contra del tancament dels repetidors a València l'abril del 2011.

BARCELONA.Després de 26 anys d'emissions, el País Valencià va deixar de rebre el senyal dels canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) un dia com avui, tot just fa un any, a les 21.37 hores. És per això que Acció Cultural del País Valencià (ACPV) -entitat propietària de les antenes que depèn de la Generalitat Valenciana- i la plataforma Sense Senyal han convocat diversos actes de protesta per recordar la data de l'apagada de TV3 i continuar exigint al govern valencià que desbloquegi la situació.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En primer lloc, totes dues entitats han fet una crida per organitzar una piulada massiva a Twitter perquè TV3 es torni a veure al País Valencià. A partir de la mateixa hora en què va apagar-se el senyal de la cadena pública el 2011, els tuitaires estan convidats avui a piular amb l'etiqueta #FabraVolemTV3, amb la intenció que esdevingui trending topic . Ahir a la tarda, el Twitter ja escalfava motors i registrava una intensa activitat, també amb el hashtag #sensesenyal.

Dissabte a les sis de la tarda hi ha convocada una manifestació per recordar que "la reivindicació encara és viva", segons va explicar el coordinador d'Acció Cultural, Toni Gisbert. La protesta -que a Twitter s'ha divulgat amb l'usuari @Mani_TV3- començarà a les 18 hores a Castelló de la Plana. De moment, els organitzadors de la marxa -que té per títol Volem TV3- han estat recaptant a través d'internet suports de particulars i entitats. Ja han aconseguit l'adhesió de personalitats com l'actor Toni Albà, l'exfutbolista Pitxi Alonso, la cantant Núria Feliu, el dissenyador Xavier Mariscal i el meteoròleg Alfred Rodríguez Picó, entre d'altres.

L'Ajuntament de Castelló ha prohibit instal·lar un escenari davant del consistori per fer els parlaments finals de la manifestació, segons va saber-se ahir. També ha donat ordre als equips de neteja de retirar els cartells i adhesius de la convocatòria. Acció Cultural ha reeditat per a la protesta les banderoles de Volem TV3 i ha encoratjat la població a penjar-les en balcons i finestres.

Actualment hi ha dues portes obertes perquè TV3 torni a veure's al País Valencià. En primer lloc, la via política: el Congrés de Diputats va admetre a tràmit la iniciativa legislativa popular (ILP) a favor que es restableixin les emissions, que va recollir més de 650.000 signatures. La Diputació de Castelló també va aprovar una moció que insta el govern espanyol a donar suport al projecte de llei "per garantir les emissions de totes les televisions realitzades totalment o parcial en la nostra llengua pròpia". En segon lloc, Acció Cultural també va recórrer al Tribunal Suprem contra els expedients administratius impulsats per la Generalitat de Francisco Camps en considerar que no tenen base legal, ja que no té competències per "intervenir en una freqüència televisiva que no li havia estat atorgada". Pel que fa a les multes acumulades per Acció Cultural, Gisbert destaca que gràcies a la "solidaritat" dels valencians, l'entitat ha recaptat 400.000 euros de petites donacions anònimes. Per abonar la resta -l'import total és d'uns 700.000 euros-, ACPV negocia amb l'Agència Tributària l'ajornament del pagament.

Normalitat a la Catalunya del Nord

TVC ja ha aconseguit poder veure's amb normalitat a la Catalunya del Nord, després de diversos anys d'emissions tolerades. Els quatre canals principals -TV3, el 33, el 3/24 i el Super3- ja tenen difusió legal, segons va informar la setmana passada l'entitat per al foment de les relacions nord-sud Open.cat.

TVC emet a través del canal 37, que li ha atorgat el Consell Superior de l'Audiovisual francès d'acord amb l'entitat encarregada de gestionar les freqüències. Fins a trobar aquesta solució, TVC es captava en algunes àrees de la Catalunya del Nord, per bé que en diferents canals segons la zona i de manera alegal.

stats