LLUITA CONTRA LA PIRATERIA
Mèdia 25/01/2012

Els videoclubs ja noten la reducció de la pirateria

Els videoclubs online i els tradicionals comencen a beneficiar-se de la desaparició de les webs de descàrregues il·legals. De moment han guanyat visites i confien que això es tradueixi també en més negoci.

A. Castellví / à. Gutiérrez
3 min
RECUPERACIÓ
 Els videoclubs tradicionals confien que el tancament de les webs de descàrregues els permeti fer créixer el nombre de clients.

BARCELONA.El tancament de Megaupload i la posterior decisió d'altres webs similars de limitar els seus serveis han deixat els videoclubs online com l'única alternativa viable per als usuaris que volen veure sèries i cinema a través d'internet. Aquests portals, que ofereixen els mateixos continguts que les webs de descàrregues però a través de serveis de pagament i sense vulnerar els drets d'autor, ja han començat a notar els efectes de l'actuació de l'FBI contra la pirateria, i des de divendres han vist com l'interès que desperten entre els internautes ha crescut sensiblement.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Un exemple d'aquesta situació és el portal català Mivideoclub.com, que segons el seu responsable, Fernando Martínez, aquest cap de setmana "ha multiplicat per cinc" les xifres de negoci habituals. "La nostra activitat ha crescut considerablement -explica Martínez a l'ARA-, no només pel que fa a lloguers de pel·lícules sinó també en visites a la pàgina o clients que es donen d'alta". "Els servidors gairebé no donaven l'abast", assegura el responsable d'aquest portal, que s'integra dins de la plataforma Videoping i que ofereix lloguers de pel·lícules en streaming a preus que oscil·len entre els 0,99 i els 2,99 euros als usuaris que s'hi registrin de manera gratuïta.

Des de Wuaki, un altre videoclub online català, refreden l'entusiasme. "És veritat que hem crescut aquest cap de setmana, però hi ha més factors en joc i costaria de dir quina part correspon al tancament de Megaupload", explica el seu creador, Jacinto Roca. Wuaki compta actualment amb 100.000 usuaris, dels quals un 15% han comprat almenys una vegada pel·lícules o sèries de pagament. "Megaupload ens ha fet saber que la gent vol una nova manera de consumir productes audiovisuals i nosaltres pretenem oferir una alternativa assequible i legal a aquesta necessitat", diu Roca, que assegura que han invertit més de 10 milions d'euros en el projecte des de la seva creació, l'estiu passat, i que s'han destinat fonamentalment a la compra de continguts. La web ha registrat aquests últims dies unes 10.000 visites diàries. Fa un mes, la xifra tot just superava les 5.000.

El fundador de Filmin, Juan Carlos Tous, identifica el problema: "Encara no sabem on posar la finestra d'internet en una cadena que inclou cinemes, televisions de pagament, televisions en obert i vendes de DVD i BluRay".

El cas de Youzee, nascut l'1 de desembre i encara en fase beta, és diferent, ja que per ara només permet l'accés a partir d'invitacions d'altres usuaris. Fonts del portal han revelat a l'ARA que durant els últims dies han percebut un increment en el nombre de persones que s'interessen per subscriure-s'hi.

Més enllà d'aquests portals, també s'han beneficiat del tancament de Megaupload les webs que ofereixen intercanvi d'arxius a través del sistema P2P, és a dir, directament d'usuari a usuari, sense cap servidor que emmagatzemi les dades (com ara BitTorrent). Les xifres que recull el portal Internet Observatory mostren un clar augment del percentatge d'ús d'aquests serveis a Europa a partir de divendres al matí, coincidint amb la fi de l'activitat de Megaupload: si fins al dia anterior el percentatge d'amplada de banda destinat al P2P era pràcticament nul, des de divendres registra cada dia puntes que ronden el 15%.

Més sèries als videoclubs físics

Els que també esperen treure rèdits de la desaparició d'una part important de competència són els videoclubs tradicionals, tot i que són un sector en extinció. Albert Fanlo, propietari del videoclub barceloní Grana, admet que per ara no han registrat un "increment significatiu", però sí que ha detectat que els últims dies han crescut els lloguers de sèries (i les sol·licituds de temporades encara no editades). "S'ha notat moltíssim", diu Fanlo, que ho atribueix al fet que molts usuaris que "estaven enganxats" a la sèrie ja no la poden veure a través del portal que fins ara els l'oferia i busquen alternatives. Fanlo confia que la tendència a l'alça pel que fa al nombre de clients es mantingui, fet que, assegura, podria permetre als videoclubs ajustar més els preus del lloguer de pel·lícules. El seu establiment les ofereix ara mateix a un, dos o tres euros.

stats