FICCIÓ
Mèdia 10/09/2012

La 1 vol regnar els dilluns amb 'Isabel'

TVE presenta una ficció històrica que recrea la vida d'Isabel la Catòlica. Un extens elenc d'actors hauran de conquerir el prime time de dillluns i fer atractiva a l'audiència l'Espanya de finals del segle XV.

Joan Callarissa
3 min
PAPER EXTENS I VARIAT  Durant la primera temporada Isabel passarà de ser una nena petita en formació a ser coronada reina de Castella amb només 23 anys.

BARCELONATelevisió Espanyola comença la nova programació dels dilluns amb l'estrena de la sèrie Isabel . Mentre que algunes cadenes ja han presentat les seves principals propostes de ficció per a aquest curs -Antena 3 va emetre Imperium el dimecres 5 de setembre-, d'altres s'han reservat les cartes fortes per al final. La ficció recrea el regnat d'Isabel la Catòlica i compta amb un ampli conjunt d'actors, entre els quals hi ha Rodolfo Sancho i alguns intèrprets catalans com Ramon Madaula, Pere Ponce i Jordi Banacolocha, a banda de la protagonista. Condicionat per l'època que mostra, el repartiment compta amb poques dones. A banda de Jenner, hi apareixen Bárbara Lennie i Clara Sanchis.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Jenner es posarà a la pell de la reina Isabel I de Castella -Isabel la Catòlica- i Rodolfo Sancho en la del marit d'Isabel, Ferran II d'Aragó. Bárbara Lennie interpretarà el paper de Joana d'Avis, una figura molt rellevant en el transcurs de la sèrie. Jenner i Lennie seran dues dones amb una sola cort i un únic tron. Sempre rodejades per consellers i nobles barons, seran elles dues les que acumularan més poder a l'Espanya de la segona meitat del segle XV.

Dues reines amb dos destins

Tant Jenner com Lennie donen vida a dues reines de Castella que van caminar pel mateix camí, però en direccions oposades. Isabel anirà de menys a més i, en canvi, la reina Joana no, com va explicar Lennie a la presentació de la sèrie a Vitoria: "Viurà un gir de 180 graus. A mi això m'encanta, té un arc dramàtic meravellós i és real. Comença sent la reina de Castella i acaba morint tota sola en una alcova".

Qui també està satisfeta amb el seu paper és Jenner, a la qual hem pogut veure fent cine, doblatge, publicitat, televisió i sèries. Haurà d'aprofitar la seva experiència per donar molts matisos al seu personatge, ja que li caldrà mostrar en molt poc espai de la trama com una jove innocent desafia a tothom autoproclamant-se reina de Castella. "A Isabel l'arrenquen dels braços de la seva mare i la porten a un món d'intrigues polítiques, d'homes i manipulacions. Entens per què acaba convertint-se en una dona tan dura i tan forta", assegura l'actriu.

Madaula, mentor d'Isabel

Ramon Madaula interpreta Gonzalo Chacón, considerat el mentor d'Isabel. Va començar a treballar al seu costat quan la monarca encara era només una nena. Està casat amb la dama portuguesa Clara Alvarnáez. Formen una parella molt unida, i són un gran suport per a Isabel, que ni de princesa ni de reina vol que l'abandonin. Madaula serà l'encarregat d'instruir Isabel en la defensa del poder de la Corona, la restricció del paper dels nobles i la necessitat de fer una nova política per a Castella. Després de la mort de Joan II, Isabel de Portugal i els seus fills s'instal·len a Arévalo. Amb ells hi ha Chacón i la seva dona. Allà Chacón desenvolupa la funció de majordom i també de tresorer.

Gutierre de Cárdenas també va ser un home de confiança d'Isabel de Castella i, més tard, del seu marit, Ferran d'Aragó. Aquest personatge, interpretat per Pere Ponce, acaba sent cap de servei de la princesa, gràcies al seu treball i fidelitat. Tot i això, quan ella ja és reina, ell aconsegueix el càrrec d'alcalde de Toledo. En plena guerra civil, Cárdenas i Chacón aconsellen Isabel com actuar després de la mort d'Alfons, el seu germà.

La ficció s'havia de començar a emetre al gener però es va quedar suspesa sine die perquè TVE no podia confirmar que pogués pagar-ne l'emissió -en estrenar una producció, la cadena ha de descomptar el cost dels pressupostos d'aquell any-, a causa de la retallada de més de 200 milions d'euros que va patir la televisió pública espanyola.

De fet, l'espera a la qual es va sotmetre l'estrena de la sèrie i, per tant, l'endarrerimant de l'enregistrament d'una hipotètica pròxima temporada, va obligar la productora, Diagonal TV, a desmuntar els decorats. L'empresa audiovisual va definir com una "sagnia" els 30.000 euros que pagava pel lloguer mensual dels estudis on els tenia.

Malgrat totes les peripècies per les quals ha passat, la ficció històrica és ambiciosa i vol relatar tota la vida de la reina castellana. Per fer-ho, de moment, ja se n'han enregistrat 13 capítols. Segons l'èxit que aconsegueixi la sèrie, es confirmaran o no les vendes de la producció a cadenes d'arreu del món, que ja han mostrat interès per adquirir-ne els drets.

stats