LLUITA CONTRA LA PIRATERIA
Mèdia 24/01/2012

Les webs de descàrregues, intimidades

Les webs de descàrregues volen evitar trobar-se en una situació semblant a la de Megaupload. Per això, algunes han optat per suprimir l'intercanvi d'arxius i esborrar els que s'hi oferien il·legalment.

Albert Castellví Roca
2 min

BARCELONA.Si l'objectiu de l'FBI en clausurar Megaupload era demostrar als responsables de les webs de descàrregues quines podien ser les conseqüències de la seva activitat, sembla que de moment l'estratègia està fent l'efecte desitjat. Diversos portals dedicats a l'intercanvi d'arxius han modificat el seu funcionament durant les últimes hores i han desactivat algunes de les opcions que oferien i que haurien pogut comportar-los més maldecaps.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

És el cas, per exemple, de FileSonic, un portal dedicat a la mateixa activitat que Megaupload i que des d'ahir impedeix compartir documents. Un missatge a la portada de la pàgina indica que s'han deshabilitat "totes les funcions d'intercanvi". L'opció de penjar arxius segueix oberta, però els usuaris només poden recuperar aquells documents que hagin penjat ells personalment. FileSonic ha pres aquesta decisió malgrat que al desembre va signar un acord amb la companyia d'identificació de continguts Vobile per assegurar-se que cap dels arxius que es penjaven a la pàgina vulnerés els drets d'autor.

Una mesura similar és la que ha posat en marxa el portal FileServe, que tampoc no deixa descarregar documents penjats per altres usuaris. Aquesta pàgina, però, ha decidit suspendre també el seu programa d'afiliats, que recompensava els usuaris amb més activitat. Amb aquesta mesura, el portal espera reduir el tràfic de material amb copyright .

Paral·lelament, les pàgines de descàrregues s'estan buidant de tot el contingut que els podria portar problemes. Això perjudica de retruc altres webs que es dedicaven a oferir enllaços cap als continguts d'aquests portals, i que ara es troben que la majoria d'aquests enllaços porten només a missatges d'error. És el cas de Seriesyonkis.com, Series.ly o Cinetux.org, que ahir va anunciar el cessament de la seva activitat davant l'evidència que l'actuació contra Megaupload i les decisions posteriors de les altres pàgines han deixat "pràcticament inoperativa" la seva web. En un comunicat, Cinetux lamenta la "censura" que està duent a terme el govern dels Estats Units, que, segons els responsables de la pàgina, "defensa la causa de les grans corporacions milionàries" alhora que "trepitja els drets" dels ciutadans. Per això, afegeix, Cinetux dóna el seu suport als actes de protesta d'Anonymous.

Anonymous contraataca

Aquest col·lectiu, contrari al tancament de les webs de descàrregues i que s'ha posicionat al costat de la pirateria, va continuar mostrant ahir el seu descontentament penjant el catàleg de Sony Music a la xarxa, de manera que qualsevol internauta podia descarregar vídeos i àlbums de prop de 500 grups i artistes de renom, com Bruce Springsteen, Madonna i Beyoncé.

Entre les últimes víctimes d'Anonymous hi ha també el govern polonès i el grup francès de telecomunicacions Vivendi. Totes dues webs van ser atacades ahir al matí i van quedar fora de servei durant bona part del dia. "Aquest matí el contingut del portal ha estat modificat -admetia l'executiu polonès en un comunicat-. De seguida, el servidor ha estat apagat. El portal serà transferit a un altre servidor al llarg del dia".

Anonymous ja havia actuat divendres, poques hores després del tancament de Megaupload, bloquejant la web del departament de Justícia dels EUA i la de la productora Universal Music.

stats