Internet
Mèdia 15/01/2011

La Wikipedia compleix deu anys

L'edició catalana de l'enciclopèdia més popular d'internet va ser la segona a crear-se, i inclou més de 300.000 articles

Albert Castellví
1 min
L'article de la Viquipèdia en català sobre els seus 10 anys

BarcelonaEl 15 de gener de 2001, Jimmy Wales va posar en marxa la Wikipedia, que ràpidament es va convertir en una eina molt popular i molt utilitzada per als internautes. Avui, dia en què es compleix el desè aniversari de l'edició anglesa de l'enciclopèdia, el portal rep uns 400 milions de visites al mes, una xifra que el situa com la cinquena web més utilitzada del món.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons dades de la mateixa enciclopèdia, l'edició anglesa del portal, la més antiga i àmplia, inclou més de 3 milions i mig d'entrades. Les versions alemanya i francesa, totes dues amb més d'un milió d'artilcles, completen el podi. La Viquipèdia catalana, que va ser la segona a posar-se en marxa, el 16 de març de 2001, recull actualment 302.913 articles, fet que la converteix en la tretzena més completa. Cada dia rep prop de 19 milions de visites.

Una de les característiques de la Wikipedia és l'absència de publicitat. De fet, de les deu pàgines més visitades del món, és l'única que no hi recorre. El seu finançament prové, principalment, de les donacions que fan els usuaris, els mateixos que l'omplen de contingut. I en aquest aspecte, l'enciclopèdia virtual també és un èxit: la darrera campanya de recaptació, del 15 de novembre a l'1 de gener, va recollir 16 milions de dòlars. El fundador de la Wikipedia, Jimmy Wales, ha afirmat recentment que el seu proper objectiu és que el portal arribi als 1.000 milions d'usuaris, un repte que espera aconseguir abans del 2015.

stats