JOCS OLÍMPICS

Ningú pot derrotar les jamaicanes: Elaine Thompson, nova reina de la velocitat

L'atleta, una desconeguda fins fa poc, guanya l'or i Fraser-Pryce es penja el bronze

T.p.
Elaine Thompson ha guanyat els 100 metres femenins

BarcelonLa jamaicana Elaine Thompson ha guanyat la prova reina de la velocitat femenina, els 100 metres, després d'imposar-se a la nord-americana Tori Bowie i la vigent campiona, la també jamaicana Shelly-Ann Fraser-Pryce. La vigent campiona ha guanyat el bronze, i iguala així la també jamaicana Merlene Ottey en la fita de guanyar medalles en tres Jocs diferents.

La final era una de les més igualades de tots els temps, amb vuit atletes amb marques molt similars. La gran favorita, la jamaicana Shelly-Ann Fraser-Pryce, ha guanyat la seva semifinal, però s'ha lesionat, i ha abandonat la pista plorant. Fraser-Pryce s'ha recuperat per a la final, però ha sortit lenta i no ha pogut lluitar mai amb Thompson, de 24 anys, una dona que ha marcat la segona millor marca en una final dels 100 metres de tots els temps, superada només per Florence Griffith, el 1988 (10.54). El temps de Thompson ha estat de 10.71.

Dafne Schippers, d'Holanda, no ha pogut passar de la setena posició, malgrat arribar amb una gran marca aquest any i opcions de ser la primera dona de raça blanca en més de 50 anys a guanyar la prova. Les grans derrotades, però, tornen a ser les nord-americanes. Per tercers Jocs Olímpics consecutius, Jamaica fa pujar dues dones al podi dels 100 metres i guanya l'or. Fraser-Pryce no ha pogut encadenar tres ors, fita que busca el també jamaicà Usain Bolt, però Thompson ha confirmat que la velocitat és cosa d'aquesta illa. Els Estats Units no guanyen aquesta prova des de l'any 1996, amb Gail Devers.

Thompson, curiosament, s'havia centrat gairebé sempre en els 200 metres, per consell dels tècnics, amb una plata als Mundials del 2015, quan va ser derrotada per Schippers. Però un cop ha fet el salt als 100 metres, ha explotat. En les proves anteriors als Jocs, a Jamaica, ja va derrotar la seva amiga Fraser-Pryce. Ara ho ha fet a la final. Fins fa poc més de divuit mesos era una desconeguda. Ara és la reina de la velocitat.