Jocs Olímpics
Esports 03/08/2016

El Purito busca la cirereta de la seva carrera a Rio

El ciclista català de 37 anys aspira a penjar-se una medalla abans de retirar-se

Albert Rabadan
3 min
Joaquim Purito Rodríguez aspira a penjar-se una medalla en els Jocs Olímpics de Rio, en el seu últim any com a ciclista professional.

BarcelonaJoaquim Rodríguez va ser el primer que va passar per la meta dels Camps Elisis en la primera de les voltes al circuit que tancava el passat Tour de França, un honor normalment reservat per a l’equip del vencedor final. En aquest cas, els seus companys de pilot van voler fer un homenatge al Purito, el carismàtic ciclista que, als seus 37 anys, va anunciar en la primera jornada de descans de la cursa francesa que aquesta temporada abandona la competició d’alt nivell. Ho farà amb un palmarès històric en el ciclisme català i amb l’opció d’afegir-hi una cirereta perfecta: una medalla als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, gràcies a un recorregut molt dur que afavoreix les seves característiques d’escalador explosiu.

L’actual resident a Andorra ha tingut un final de carrera digne dels millors corredors del món, i així ho demostren els seus tres primers llocs en el rànquing mundial WorldTour els anys 2010, 2012 i 2013. Entre els seus principals mèrits hi ha catorze etapes i quatre podis finals en grans voltes (2n al Giro d’Itàlia del 2012, 3r al Tour de França del 2013, 3r a la Vuelta del 2012 i 2n a la del 2015), la victòria en grans clàssiques com la Fletxa Valona (2012) i el Giro de la Llombardia (2012 i 2013) i dues medalles en Mundials de recorreguts durs com Florència 2013, on va ser plata, i Mendrisio 2009, on va ser bronze. Èxits que demostren que Rodríguez té opcions de brillar a la cita olímpica.

El Purito estarà acompanyat a la selecció espanyola de quatre ciclistes de l’equip Movistar. En primer lloc, liderarà l’equip l’incombustible murcià Alejandro Valverde, amb sis medalles mundialistes al seu historial i que arriba als Jocs després d’una temporada interminable en què ha disputat tant el Giro d’Itàlia com el Tour de França. També tindrà un paper important en els moviments tàctics el basc Ion Izagirre, vencedor de l’etapa de Morzine de l’últim Tour demostrant una gran força i una habilitat en el descens digna de l’elit mundial, un fet clau en el recorregut de Rio. En canvi, sí que estan reservats a fer més de gregaris el basc Jonathan Castroviejo i el navarrès Imanol Erviti.

El seleccionador Javier Mínguez va fer unes declaracions abans d’anunciar el cinc oficial dient que correrien “Valverde i quatre més”, però el de Valladolid té una gran relació amb el Purito i sempre li deixa llibertat de moviments en les cites en què està motivat, com va ser el cas del Mundial de Florència, en què el català i Valverde, 2n i 3r finals, no van saber aprofitar la superioritat numèrica davant el portuguès Rui Costa i van acabar amb llàgrimes al podi de la cita italiana per un error tàctic. El risc que això passi és present de nou, i més amb una prova tan difícil de controlar donat el fet que cap selecció té més de cinc participants i un recorregut d’una duresa inusual en aquest tipus de proves d’un dia: 253 quilòmetres amb tres pujades a un port de 9 quilòmetres al 5,7% de desnivell, l’última a 25 quilòmetres de meta, afavoriran uns escaladors que vindran molt motivats i encapçalats pel mateix recent vencedor del Tour de França, Chris Froome, a qui Joaquim Rodríguez haurà de batre el 6 d’agost si vol acabar la seva carrera amb una medalla olímpica històrica per a l’esport català.

stats