AFGANISTAN
Internacional 18/09/2012

L'OTAN limita les operacions conjuntes amb les forces afganeses

Un atemptat suïcida mata almenys 12 estrangers que viatjaven en un autobús, l'acció ha estat reivindicada per un grup islamista com a resposta al vídeo que es burla de Mahoma

Agències
2 min
L'atac s'ha produït a la carretera que condueix a l'aeroport. S. SABAWOON / EFE

KabulL'OTAN ha anunciat aquest dimarts que ha limitat les operacions conjuntes amb tropes afganeses després d'una sèrie d'atacs mortals conta el seu personal a mans de membres de les forces de seguretat locals. A partir d'ara només es faran operacions conjuntes a gran escala, mentre que les patrulles s'avaluaran cas per cas. La decisió és un fort revés en l'estratègia del comandament internacional de cedir progressivament el control del país a les forces locals com a pas previ a la retirada de les tropes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'anunci arriba després de l'atac suïcida d'aquest dimarts a Kabul contra un minibús en què viatjaven estrangers. L'atac, que segons fonts de l'OTAN ha estat perpetrat per una dona que conduïa un altre vehicle, ha causat almenys 12 morts a la principal carretera que porta a l'aeroport internacional de la capital afganesa. El grup Hezb-i-Islami ha reivindicat l'atemptat com una resposta al polèmic vídeo produït als Estats Units que ridiculitza la figura de Mahoma. El film ha desencadenat una onada de protestes a una vintena de països de tradició musulmana.

El comandament de la ISAF, la força internacional desplegada a l'Afganistan, ha parlat d'"esdeveniments dins i fora del país" relacionats amb la pel·lícula per explicar, en part, la reducció de les operacions conjuntes. Des de fa uns dies al país hi ha hagut diverses protestes contra el film, algunes de violentes. Els anomenats 'atacs de verd sobre blau' −els codis de color de les tropes afganeses i les internacionals, respectivament− expliquen també la nova estratègia: aquest any han mort 51 soldats de l'OTAN a mans d'agents afganesos. L'Aliança ja havia anunciat la restricció de les operacions amb les forces afganeses davant l'augment d'aquests atacs.

stats