Internacional 02/06/2013

Què ha passat a Turquia? Amnistia i els metges contradiuen el govern en el balanç de víctimes

Amnistia Internacional denuncia que hi ha hagut dos morts. El ministeri de l'Interior només havia reconegut 79 ferits a tot el país, mentre que el col·legi de metges en compta 414 només a Ankara

Efe
1 min

Istanbul / AnkaraDues persones han mort i al voltant d'un miler han resultat ferides durant les protestes contra el Govern en diverses ciutats de Turquia, segons ha denunciat Amnistia Internacional (AI). La portaveu d'AI Katie Pownall ha dit que, segons la declaració de testimonis presencials, dos ciutadans van morir durant les manifestacions a Istanbul, que van ser reprimides per la policia turca "amb excés de violència".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'ONG de Drets Humans ha demanat al primer ministre turc, Recep Tayip Erdogan, que garanteixi el dret a la llibertat d'expressió dels manifestants i intervingui per aturar la repressió amb canons d'aigua i altres mètodes agressius, així com el maltractament als detinguts. La seu d'AI a Istanbul –com la d'altres ONG– va haver de ser utilitzada com a hospital on van ser tractats per ferides nombrosos manifestants.

El ministeri de l'Interior reconeix hi ha un total de 939 detinguts des de divendres en 90 manifestacions arreu del país, i només admet 79 ferits. Però el col·legi de metges turc ha informat aquest diumenge que un total de 414 persones van ser ferides només a Ankara, 15 d'elles de caràcter greu.

Després de tres dies de tensa acampada al parc i dos d'enfrontaments policials que van acabar el dissabte a la tarda amb la retirada de les forces d'ordre de la simbòlica plaça de Taksim, avui les principals ciutats turques han aparegut en calma, amb alguns manifestants encara congregats al parc de Gezi, on intenten fer tasques de neteja.

stats