PROCÉS JUDICIAL
Internacional 20/04/2015

Arrenca el judici contra la cúpula del partit neonazi grec Alba Daurada

El líder i la majoria de diputats s’asseuen al banc dels acusats per diversos delictes criminals

Gerard De Josep
3 min
MIKHALOLIAKOS, DETINGUT  Nikolaos Mikhaloliakos, el líder d’Alba Daurada, quan va ser detingut el 2013.

AtenesEl partit neonazi Alba Daurada és la tercera força al Parlament grec i 69 dels seus membres, entre els quals el líder i la majoria de diputats, s’asseuen avui al banc dels acusats per presumptes delictes d’assassinat i pertinença i direcció d’organització criminal. És la primera vegada des de la Segona Guerra Mundial que un partit amb presència a l’hemicicle ha de rebatre aquesta acusació. Hi participaran uns 150 advocats i 130 testimonis passaran per l’estrada. “És greu que se’ns acusi de blanqueig de diners, comerç d’armes i altres activitats il·legals. Som un partit polític”, diu a l’ARA el portaveu Artemis Matheopoulos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El judici se celebra a la presó de Korydallos, a 10 quilòmetres d’Atenes, i el mateix tribunal considera que es podria allargar durant dos anys. Les escoles i els centres esportius del barri avui estan tancats. Els treballadors locals protestaran contra la localització del judici, que consideren que no garanteix la seguretat de la zona, i hi ha convocades manifestacions antifeixistes. Un ampli dispositiu policial completarà el paisatge.

A la interlocutòria de detenció del líder, Nikolaos Mikhaloliakos, s’hi diu que és considerat el “Führer” de la formació. Justament, el judici comença el dia que Hitler celebraria 126 anys. Mikhaloliakos va entrar a la presó arran de la investigació policial iniciada després de la mort el setembre del 2013 del músic de rap Pavlos Fyssas. Després de 18 mesos detingut, el màxim permès per la llei, va quedar en arrest domiciliari el 20 de març.

Fyssas no era el primer mort que s’atribuïa a la formació, però sí el primer grec, i un clam d’indignació va sacsejar el país. L’assassí confés, Iorgos Rupakiàs, també s’asseu avui entre els acusats. Aquell fet, però, no va evitar que a les últimes eleccions Alba Daurada aconseguís el 6,28% dels vots i 17 diputats. Amb set d’ells a la presó, tres en arrest domiciliari i dos en llibertat condicional, la cúpula en ple es va veure privada de participar en la campanya electoral. En alguns mítings Mikhaloliakos intervenia per telèfon des de la cel·la i acusava el govern de conspirar contra ells.

Fa un any, el portaveu d’Alba Daurada Ilias Kassidiaris va presentar al Parlament una gravació amb càmera oculta on conversava amb el que llavors era la mà dreta del primer ministre Andonis Samaràs, el secretari de gabinet Takis Baltakos. Al vídeo, Baltakos confessava que alguns ministres havien pressionat els jutges perquè imputessin els líders d’Alba Daurada, amb la voluntat d’evitar la fuga de vots cap al partit neonazi. Baltakos va dimitir immediatament i el judici va ser contra Kassidiaris per haver revelat el contingut d’una gravació il·legal. “Nosaltres sempre som l’enemic i ells els demòcrates”, es queixa Matheopoulos.

La connivència policial

Tot i això, Alba Daurada ha actuat violentament amb plena connivència policial. Es calcula que el 50% dels agents són votants del partit, uns 50 oficials han sigut investigats per haver participat en les activitats delictives de l’organització i més de 200 hi han estat afiliats o han encobert agressions contra immigrants. El president de la comunitat afganesa d’Atenes, una de les més nombroses, Reza Golami, explica que els immigrants ja no tenen por, però assegura que el resultat del judici és crucial: “Si no els empresonen serà un flagell per a la democràcia”. Matheopoulos respon: “No importa el que li facin a Alba Daurada, perquè això ens fa més grans i forts contra el sistema”.

stats