02/09/2015

Barcelona obrirà un servei de voluntaris per acollir refugiats

2 min
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau -a la dreta-, amb el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello.

BarcelonaL’Ajuntament de Barcelona obrirà un registre perquè s’hi inscriguin els ciutadans disposats a acollir i ajudar els refugiats, ja sigui amb diners, feina voluntària o allotjament. Ho va avançar ahir el primer tinent d’alcalde de la ciutat, Gerardo Pisarello, després de reunir-se amb l’alcaldessa, Ada Colau, i membres de la xarxa Asil.cat, que defensa el dret d’asil a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Necessitem canalitzar d’alguna manera les energies de la societat civil”, va dir Pisarello. A l’Ajuntament han rebut “cartes de famílies que volen ajudar i implicar-s’hi, que demostren que en un moment de crisi com el que vivim la solidaritat és més forta que mai”, va explicar. Sobre la possibilitat d’acollir refugiats en pisos o albergs municipals, Pisarello va ser prudent. Primer es volen reunir amb els grups de l’oposició que estiguin interessats en el tema.

Segons Pisarello, aquesta possibilitat d’oferir habitatges als refugiats s’ha de tractar a escala catalana, no barcelonina, perquè mentre que per a una ciutat “pot ser difícil”, es podria fer “de manera coordinada amb altres ajuntaments que estan en risc de tancar escoles perquè no tenen prou nens que s’hi puguin inscriure”. L’Ajuntament ja ha obert contactes per crear una xarxa de ciutats a escala estatal i europea que col·laborin per acollir refugiats. Parla amb els consistoris de Madrid i València i preveu fer-ho amb Sant Feliu de Llobregat i Sabadell, que hi estan interessats. Ahir Molins de Rei també s’hi va oferir.

L’any passat a Catalunya es van fer 786 peticions d’asil, prop del doble del 2013, per només 28 places. Cada any arriben més refugiats i les set entitats d’Asil.cat reclamen respostes estructurals. Segons la portaveu de la xarxa Pascale Coissard el sistema d’atenció està “col·lapsat” i els que demanen asil estan en “una situació molt precària”.

Quan un refugiat sol·licita asil l’Estat està obligat a acollir-lo mentre decideix si l’hi concedeix, un procés que es pot allargar uns tres anys, tal com denunciaven ahir els col·legis d’advocats i procuradors de Barcelona. Però per demanar-lo primer els cal aconseguir una cita a la Delegació del govern espanyol, que dóna hora per al cap de dos mesos o més, segons fonts municipals. Mentrestant molts refugiats demanen ajuda al Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats de Barcelona. Ahir l’Ajuntament en va haver de duplicar el pressupost, de 100.000 euros.

Pisarello va reclamar a l’Estat que, dels “centenars de milions d’euros” que rep de la Unió Europea per a la gestió de refugiats i immigrats, en dediqui més a acollir-los i menys a controlar les fronteres. Va recordar que Espanya és un dels estats que rep més diners per aquest concepte. La vicepresidenta de la Generalitat, Neus Munté, també va dir ahir que pressionarien l’Estat perquè hi dediqui més diners.

stats