Internacional 19/09/2014

Què passarà ara: 7 claus del futur d'Escòcia

Londres i Edimburg hauran de renegociar les competències

Marc Vidal
3 min
Partidaris del no celebren els resultats escocesos, en una festa durant la nit electoral. DYLAN MARTÍNEZ / REUTERS

EdimburgEl tot o res a què va voler jugar el primer ministre britànic, David Cameron, ha acabat imposant-se a les urnes d'Escòcia amb la victòria del no. Londres es va negar a acceptar la pregunta de si els electors volen més autonomia com a alternativa a la independència. Finalment, aquest caixa o faixa ha tingut efecte, malgrat que en un principi es va acusar Cameron d'haver comès un error d'estratègia política quan va cedir a les demandes del líder escocès, Alex Salmond, de celebrar una consulta vinculant. El primer ministre ja ha confirmat aquest matí que al novembre s'obriran les negociacions per ampliar l'autonomia escocesa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb la victòria del no, això és el que li espera a Escòcia.

Moneda

Escòcia, un dels grans centres financers britànics més enllà de la City de Londres, podrà mantenir la lliura, i les relacions econòmiques entre el nord i el sud de les illes britàniques, que són molt importants, no se’n ressentiran. A més, les grans entitats bancàries i asseguradores que van anunciar que marxarien d’Escòcia si s’independitzava es podran quedar. El Banc d’Anglaterra continuarà fixant, com fins ara, una única política monetària per a tot el país.

Unió Europea

El govern britànic ha anunciat per a després de les eleccions de l’any que ve un referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la UE. Aquest és un referèndum de resultat incert i podria passar que Escòcia votés 'sí' a Europa però la resta del Regne Unit ho fes en contra. La paradoxa seria aleshores que el govern d’Edimburg es veuria forçat a abandonar la UE contra la voluntat dels escocesos. Una situació que s’ha deixat sentir com a argument per votar 'sí' al referèndum.

Passaport

Els escocesos podran gaudir sense cap entrebanc del passaport britànic. Els llaços familiars dins les illes britàniques –incloent-hi la República d’Irlanda– són prou forts per fer que aquesta qüestió hagi jugat un paper important en la campanya. El que no hauria canviat tampoc en cas que Escòcia s’hagués independitzat és que el nou país s’integrés a la zona Schengen. Ni Londres ni Edimburg han previst incorporar-se a aquesta àrea de lliure circulació.

Armes nuclears

Les armes nuclears es quedaran a Escòcia. El govern de Londres no es planteja obrir la caixa dels trons que podria representar buscar una nova ubicació per a aquest arsenal. El principal argument de l’executiu britànic és que la instal·lació –que diu que és totalment segura– és un pol d’atracció d’inversions i genera riquesa per a tota la regió. Però l’activisme contra aquesta base naval fa anys que s’arrossega i el govern independentista escocès és cada cop més bel·ligerant en aquest tema.

Sanitat pública

El govern escocès tem que el Regne Unit decideixi passar la tisora al sistema públic de salut si es queda dins del Regne Unit. Fa uns dies es va filtrar un document confidencial que anunciava futures retallades i, com que el finançament ve de Londres, és previsible que vingui una època d’austeritat. Edimburg gestiona bona part del sistema de protecció social escocès i el govern independentista s’ha caracteritzat per la generositat en aquest capítol.

Petroli

El govern britànic continuarà sent el titular dels contractes d’explotació del petroli al mar del Nord. Segons Londres, les reserves que queden per extreure van a la baixa i la volatilitat del preu del cru als mercats fa que la riquesa general sigui molt inestable. El petroli escocès, que es calcula que és el 90% de tot el que hi ha al mar del Nord, continuarà alimentant la indústria britànica sense que el govern d’Edimburg tingui cap capacitat de decisió sobre ell.

stats