15/04/2015

Cameron: “Els ‘tories’ som el partit de la gent treballadora”

3 min
El primer ministre britànic, David Cameron, ahir en la presentació del seu programa electoral.

BarcelonaEl Regne Unit viu immers en una cursa contrarellotge. El ritme de la campanya per a les eleccions generals del 7 de maig és dels més frenètics que es recorden. El resultat a les urnes és obert i imprevisible i amenaça d’enterrar el tradicional bipartidisme britànic. És per tot plegat que el primer ministre britànic, David Cameron, sap que ha de jugar fort si vol repetir. I apostar en tots els fronts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Va ser així com, ahir, en la presentació del seu programa electoral, Cameron va apel·lar explícitament a totes les franges de la societat britànica: joves, desocupats, caps de família, treballadors, pensionistes… A tots els va garantir “seguretat” i un “futur millor”. “Avui som l’autèntic partit de la gent treballadora al nostre país”, va concloure el líder tory, que a les enquestes està frec a frec amb els laboristes.

Entre les cartes amb què David Cameron ha decidit provar sort hi ha la de recuperar l’esperit de l’ex primera ministra britànica Margaret Thatcher. I així va ser com el candidat conservador va anunciar que si guanya a les urnes implantarà el pla llançat per Thatcher als 80 per facilitar als inquilins de pisos protegits l’adquisició de la seva vivenda a un preu reduït.

Aquesta popular mesura, a la qual es calcula que es podrien acollir ara els inquilins d’1,3 milions d’habitatges, es diu que va obrir les portes de Downing Street a Margaret Thatcher l’any 1979, quan va guanyar per primer cop les eleccions que van iniciar un període de govern que es va prolongar fins al 1990.

Però per atreure encara més votants i ampliar al màxim el seu suport electoral, el programa dels conservadors està farcit de beneficis socials, que contrasten amb les fortes retallades que l’executiu de Cameron va introduir fa cinc anys, quan va arribar al poder. “El líder tory ha enterrat de cop l’era de l’austeritat, com si les alarmes s’haguessin apagat i l’època de les decisions difícils s’hagués acabat”, va escriure ahir al seu blog Nick Robinson, l’editor polític de la BBC.

Així és com els tories han promès que si repeteixen al govern eliminaran l’impost de la renda per a les persones que cobrin el salari mínim i que asseguraran 30 hores d’assistència gratuïta a les famílies per ocupar-se dels nens d’entre 3 i 4 anys: és a dir, cinc hores més de les que ha promès el seu rival laborista en aquestes eleccions, Ed Miliband.

El frec a frec a les enquestes

A tres setmanes de les eleccions la mitjana de les enquestes publicades fins ara preveuen un lleuger avantatge per a Miliband sobre Cameron, tot i que els sondejos s’han mogut aquests últims dies a favor dels conservadors. Diumenge una enquestes donava tres punts d’avantatge als tories i dilluns un nou estudi va elevar aquesta xifra a sis punts. Però més enllà de qui guanyarà les eleccions, la gran qüestió és qui serà capaç de sumar els 300 diputats necessaris a Westminster per formar govern.

Cada cop sembla més clar que els independentistes escocesos (SNP) mantenen les opcions de tenir la clau de la governabilitat al Regne Unit després d’esborrar del mapa electoral a Escòcia els laboristes -justament els seus futurs socis-, que perdran, segons els sondejos, 37 diputats en aquest territori i es quedaran amb només 4 escons.

Però la partida no es podrà donar per acabada fins que es vegi quines opcions tenen els liberals, ara socis dels conservadors, que afronten la previsió d’un fort càstig a les urnes. “Si Cameron vol la investidura s’haurà d’assegurar que els laboristes i l’SNP, que sumaran 310 escons, no facin un pacte. Els 30 diputats liberals podrien ser decisius per a Cameron”, va assegurar l’analista polític de YouGov Peter Kellner.

stats