Estats Units
Internacional 04/05/2011

La Casa Blanca es contradiu per legitimar la mort de Bin Laden

L'administració Obama ha difós en poques hores diverses informacions contradictòries de l'operatiu, que han estat desmentides per la CIA

Cristina Mas
2 min
Reunió del Gabinet d'Obama, dimarts. GETTY

BarcelonaEn només 48 hores, les informacions oficials contradictòries al voltant de l'operació que va acabar amb la vida de l'home més buscat pels Estats Units plantegen molts interrogants. Funcionaris i portaveus de la Casa Blanca han donat diferents versions dels fets: l'administració ho justifica afirmant que les informacions eren confuses i que s'han volgut donar a mesura que arribaven. El resultat, però, és que molts dels aspectes que justificaven la mort de Bin Laden han estat posteriorment desmentits.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Bin Laden no anava armat

L'assessor d'antiterrorisme de la Casa Blanca, John Brennan, havia dit dilluns que Bin Laden "participava en el tiroteig" i que la seva resistència va fer impossible l'objectiu inicial de capturar-lo. El director de la CIA, Leon Panetta, el va desmentir després, assegurant que les soldats havien rebut ordres de matar Bin Laden. Ahir el portaveu de la casa Blanca, Jay Carney, va assegurar que Bin Laden no anava armat en el moment en què els Seals, les tropes d'elit nord-americanes, van assaltar el seu complex a Abbotabad. La nova versió assegura que els soldats van matar Bin Laden en un habitació del segon pis on ell s'amagava, després d'un fort tiroteig amb membres d'A-Qaida a la planta baixa. El portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, va sentenciar que el fet que Bin Laden no anés armat no vol dir que estigués disposat a rendir-se i va reiterar que tenia un posat violent, que hi havia un fort tiroteig a la casa i que els comandos no sabien si els seus ocupants podien portar cinturons bomba o altres explosius.

La dona de Bin Laden no era un escut humà

La dona de Bin Laden, que es trobava amb ell en el moment de l'assalt no era un escut humà ni va morir en l'operatiu, com havia afirmat inicialment John Brennan, responsable lluita antiterrorista de la Casa Blanca. Ahir els responsables dels EUA van revelar que la dona va intentar protegir Bin Laden quan van entrar els soldats, i que li van disparar un tret a la cama. Després van disparar Bin Laden al cap. Una altra dona, en un altre lloc de la casa, va morir en el foc creuat durant l'operació.

El Pakistan no n'estava informat

El President Obama va assegurar en l'anunci de la mort de Bin Laden que la col·laboració del Pakistan "ens va ajudar a portar-nos fins a Bin Laden". Ahir el cap de la CIA, Leon Panetta, va dir, en canvi, en una entrevista a la revista Time, que els EUA no van voler informar Islamabad per por que una filtració posés en guàrdia Bin Laden. En una columna d'opinió publicada al diari Washington Post, el president pakistanès, Asif Ali Zardari, assegurava que les forces pakistanteses no van participar en la missió. El ministre d'afers exteriors del país va explicar que els helicòpters nord-americans van aprofitar els punts cecs de la xarxa de radars per entrar en territori pakistanès sense ser detectats.

stats