14/01/2015

‘Charlie Hebdo’ torna amb humor, malgrat tot, i una tirada milionària

3 min
Tot i l’anunci de seguir compromesos amb l’humor, la roda de premsa de presentació va ser molt emotiva. A la foto, Luz és consolat per dos dels seus companys.

BarcelonaLa nova portada de Charlie Hebdo, que ha donat la volta per mig món -la que mostra Mahoma afligit dient que ell també és Charlie, sota el titular “Us ho perdonem tot”-, no va ser el primer dibuix que va fer el vinyetista Luz com a supervivent de la massacre al setmanari. “Dijous vaig fer el primer dibuix. Catàrtic, suposo que podríem dir-ne. No apareix a la revista, però em vaig dir: d’acord, ja he fet el primer, ara toca continuar”, explicava ahir, en la presentació del nou número del setmanari, que arriba avui al quiosc.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Es tracta d’una nova edició de Charlie Hebdo que és, alhora, normal i extraordinària. Normal perquè acudeix a la seva cita setmanal sense que la visita de la rancúnia -per dir-ho tal com El Papus va qualificar el seu atemptat- hagi pogut frustrar la cita dels dimecres de la revista satírica amb els lectors. I extraordinària perquè, en comptes dels 60.000 exemplars que tirava en els últims temps, són més de tres milions de còpies les que s’han distribuït pel país.

El número consta de vuit pàgines, la meitat de les habituals, i s’ha pogut fer en part gràcies a la solidaritat dels mitjans. El diari The Guardian va donar 100.000 lliures. Google, 300.000 dòlars. El diari Libération ha cedit un espai perquè s’hi instal·lés la redacció. La roda de premsa es va celebrar en un ambient de fragilitat emocional extrema. Però, alhora, amb la voluntat ferma de reivindicar la revista. “Hi ha futur, no en tingueu cap dubte”, explicava el nou director, Gerard Briard, en la roda de premsa de presentació del nou número, celebrada ahir a París. “Encara no sabem com serà, però hi haurà una revista, i no hi haurà cap interrupció”.

Per demostrar que l’humor havia de ser encara el tret definitori de Charlie Hebdo, Briard va reunir força per fer broma. “Us agraeixo que sigueu aquí”, va dir a la munió de periodistes que omplien la sala. “Volia dir «Gràcies per aquest moment», però la frase ja està agafada”, va dir, en referència al títol de l’autobiografia que ha publicat recentment Valérie Trierweiler, l’exparella del president Hollande.

Luz va afegir-se a defensar la necessitat de mantenir l’humor. “Havíem de fer una portada que fes riure la gent”, va assegurar, tot i admetre que aquesta primera pàgina era menys còmica que habitualment.

L’editorial del número que apareix avui també té la ironia com a divisa. “[Tot i ser una publicació atea] hem aconseguit més miracles que tots els sants junts. Estem orgullosos del que teniu entre mans: la revista que sempre hem produït, en companyia d’aquells que sempre l’han produïda. El que ens ha fet més riure aquests dies és que les campanes de Notre-Dame repiquessin en honor nostre”.

L’equip al complet

El número s’ha fet sense cap nova incorporació: només dibuixants i columnistes ja en nòmina, incloent-hi els que van perdre la vida la setmana passada. De fet, a l’editorial es reivindica la revista, es recorda que el setmanari s’havia sentit “una mica sol” els últims anys i es demana que tothom que s’ha aixoplugat sota el lema “ Je suis Charlie ” segueixi defensant la secularització: “El relativisme cultural només fa que obrir el camí a una sola cosa: el totalitarisme religiós”, conclou el text.

La publicació es trobarà online amb continguts en espanyol, anglès, italià, àrab i turc. El diari italià Il Fatto Quotidiano l’inclou en la seva edició d’avui. I també ho fa el turc Cumhuriyet. Biard va destacar la importància de sortir a Turquia, ja que la separació entre estat i religió està amenaçada al país.

stats