Àsia
Internacional 15/06/2012

Coca-Cola torna a Birmània 60 anys després

La multinacional nord-americana tornarà a fer-hi negocis ara que els EUA han aixecat les sancions contra el país gràcies al seu procés de reformes democràtiques. Cuba i Corea del Nord són els únics al marge del mercat directe de l'empresa

Agències
1 min
La líder opositora i símbol de la democràcia a Birmània, Aung San Suu Kyi / REUTERS

BangkokLa multinacional nord-americana Coca-Cola ha anunciat que tornarà a fer negocis a Birmània després de 60 anys d'absència. Així, Cuba i Corea del Nord són els dos únics països del món al marge del seu mercat directe.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La decisió del gegant dels refrescos es produeix després de l'aixecament de les sancions contra Birmània anunciat pel govern dels Estats Units en resposta a les reformes democràtiques empreses per les autoritats del país asiàtic, en el qual la marca va començar a operar el 1927.

Del 1962 al 2011, Birmània va ser governada per una Junta Militar que va silenciar la dissidència i va exercir un poder absolut davant les condemnes i sancions internacionals.

"L'entrada planejada de Coca-Cola a Birmània, després de la suspensió de les sancions, es guiarà pels nostres estàndards d'ètica corporativa i política de drets humans i laborals i contra el pagament de suborns", ha afirmat en un comunicat la companya amb seu a Atlanta.

A més, Coca-Cola ha indicat que la fundació que porta el seu nom donarà 2,3 milions d'euros per fomentar el treball femení a Birmània, on espera començar a vendre refrescos tant bon punt els Estats Units concedeixen la llicència, fet que ha qualificat d'"imminent".

El 1979, l'obertura econòmica de la Xina va permetre a la marca nord-americana entrar en el mercat del gegant asiàtic.

L'empresa mai ha arribat a vendre a Corea del Nord i als anys 60 va sortir del mercat cubà quan el govern de Fidel Castro va iniciar el procés de nacionalitzacions després del triomf de la revolució.

stats