França
Internacional 22/03/2012

Els fiscal confirma que la policia ha abatut Mohamed Merah d'un tret al cap

Merah s'havia amagat al lavabo. En entrar els policies n'ha sortit, armat, i li han disparat abans que es precipités per la finestra. Cinc policies han resultat ferits en l'operació, un d'ells de gravetat

Ara
2 min
La policia ha envoltat la zona on s'atrinxerava l'assassí. / PASCAL GUYOT / AFP

BarcelonaMohamed Merah, autor confés dels crims de Tolosa, ha mort d'un tret al cap disparat per un franctirador de les forces especials quan intentava saltar per la finestra de l'apartament on s'havia atrinxerat durant més de 30 hores. Ho ha explicat el fiscal de la República, François Molins, en una compareixença davant la premsa per donar els detalls de l'operació.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Molins ha revelat també la mecànica de l'assalt a la casa: a quarts de dotze agents de les forces especials han entrat a l'apartament i han obert la porta del balcó. El fiscal ha reconegut que fins a aquella hora la policia no tenia notícies d'activitat dins de la vivenda i que la reacció del sospitós els ha sorprès. Segons la versió policial, Merah, que s'havia amagat al lavabo, ha sortit disparant més de 30 trets amb una colt 45 en direcció a la finestra i, en saltar, la policia li ha disparat. L'han trobat mort a terra, sota la finestra del pis, situat en una planta baixa. Molins ha precisat que l'autòpsia es farà a la tarda a l'institut forense de Bordeus.

Molins ha augmentat el balanç d'agents ferits a 5. El fiscal també ha aclarit que Merah portava una armilla antibales sota una gel·laba i que tenia, a l'apartament, còctels Molotov i una bossa plena de munició.

A més, els agents han trobat un segon cotxe, un Renault Clio, on hi havia armes i diners. Molins també ha revelat que el sospitós "va començar a radicalitzar-se a la presó", on va complir condemna el 2007 per delictes menors.

Possibles còmplices?

El fiscal ha defensat també el paper dels serveis de vigilància un cop va retornar del seu primer viatge a l'Afganistan. "El seu retorn a França va ser relativament tranquil", ha afegit Molins. "No havia cridat l'atenció des que va tornar de l'Afganistan (...). Hi ha moltes persones que viatgen tant al Pakistan com a l'Afganistan". Segons la informació difosa pels policies d'elit RAID, Merah va explicar que havia pogut comprar ell sol totes les armes dels assalts gràcies als diners que li havien proporcionat diferents robatoris.

Un robot per saber si estava viu

El ministre de l'Interior, Claude Guéant, havia apuntat unes hores abans que la policia ha introduït càmeres a l'habitatge per inspeccionar les habitacions del pis, i que no hi han detectat cap altra presència. El ministre ha afirmat que Merah era extremadament violent i ha reconegut la labor dels membres del RAID que han participat en l'operació. De fet, Guérant ha assegurat que el RAID mai no havia viscut un assalt tan violent.

La posició de Merah s'havia radicalitzat des de dimecres a la nit. Inicialment havia declarat que s'entregaria a les 22.45 hores, però després va afirmar que volia "morir amb les armes a les mans" i que "mataria els policies" si el perseguien, segons Guéant. El ministre s'ha mostrat dubtós al llarg del matí sobre si Merah seguia amb vida, ja que no s'hi ha pogut establir cap contacte en tota la nit.

La policia ha mantingut encerclat l'assassí tota la nit a casa seva. Els agents del cos d'elit RAID han anat fent esclatar càrregues explosives des de mitjanit per "pressionar-lo psicològicament", segons fonts del ministeri de l'Interior. També li han tallat l'electricitat, l'aigua i el gas.

stats