Internacional 30/08/2014

El primer ministre de Lesotho denuncia un cop d'estat de l'exèrcit

Els militars s'han fet amb casernes de policia, estacions de ràdio i altres punts clau d'aquest petit estat sud-africà

Efe
2 min
El petit regne muntanyós de Lesotho (dos milions d'habitants) es troba en mig de Sud-africà.

NairobiL'Exèrcit ha pres aquest dissabte el control de la caserna de Policia i de les estacions de ràdio i telefonia de Lesotho, en el que sembla un intent de cop d'Estat contra el govern d'aquest petit regne enclavat a Sud-àfrica.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El primer ministre del país, Thomas Thabane, ha denunciat el que considera un cop d'estat i ha fugit a Sudàfrica, assegurant a la BBC que la seva vida està en perill.

Segons informa la premsa sud-africana, l'acció s'ha dut a terme en la matinada de divendres a dissabte, i durant la mateixa s'han registrat diversos tirotejos, tot i que no existeix informació sobre possibles víctimes.

El govern de coalició de Lesotho, encapçalat pel primer ministre, Thomas Thabane, no s'ha pronunciat oficialment sobre els fets.

La capital del país, Maseru, va registrar el passat mes de juny un significatiu increment de forces militars, el que va alertar d'un possible cop contra un executiu immers en una greu crisi política.

Aquestes sospites van portar a Sud-àfrica -país del qual depèn en gran mesura aquest petit regne muntanyós, de poc més de dos milions d'habitants- a advertir les autoritats de Lesotho del risc d'un intent colpista.

Segons el diari sud-africà 'The Times', les relacions entre el primer ministre de Lesotho, Thomas Thabane, i el cap de l'Exèrcit, Tlali Kamoli, estan trencades després que el primer volgués cessar al segon després de sospitar sobre els seus suposats plans sediciosos.

Thabane -que hauria demanat protecció a Sud-àfrica- va tancar recentment el Parlament per un període de nou mesos davant d'una crisi de la coalició que des de fa dos anys el manté en el poder.

El regne de Lesotho va obtenir en 1966 la independència del Regne Unit, i va començar quatre anys més tard una llarga trajectòria de cops d'estat.

Països de la regió, com Sud-àfrica i Botswana, ja van enviar tropes a Lesotho a finals de la dècada dels noranta per posar fi als disturbis generats en protesta per les suposades irregularitats en les eleccions generals de 1998.

La formació de Thabane governa el país en coalició amb dos partits des de les eleccions de 2012, que es van desenvolupar amb normalitat.

Prop del 60% dels habitants de Lesotho viuen en la pobresa, i la majoria de la població activa treballa en la mineria, l'agricultura o en el sector serveis de Sud-àfrica.

stats