Àsia
Internacional 16/03/2012

Corea del Nord llançarà un satèl·lit per retre homenatge al seu fundador

La maniobra vulnera una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU. Corea del Sud parla de "provocació" i el Japó posa en marxa un gabinet de crisi

Agències
1 min
Llançament d'un coet el 2009 / EFE

SeülCorea del nord ha anunciat que prepara el llançament d'un coet per posar en òrbita un satèl·lit d'observació terrestre, en el 100 aniversari del naixement del seu fundador Kim Il-sung. La maniobra viola una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU, després que Piongyang s'hagués compromès amb els Estats Units a suspendre les proves de míssils de llarg abast.. El llançament tindrà lloc entre el 12 i el 16 d'abril, i ha estat considerat una "greu provocació" per Corea del Sud. El Japó també s'hi ha mostrat contrari i ha reclamat "contenció". El consell de Seguretat de l'ONU va aprovar el 2009 una resolució que restringia els llançaments després que Pyongiang posés en òrbita un altre satèl·lit en condicions semblants.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Corea del Sud ha parlat de "provocació", mentre el Japó, que va rebre l'impacte d'un coet nord-coreà el 2009 ha demanat "contenció" i ha muntat un gabinet de crisi. El règim nord-coreà assegura que la trajectòria del coet està estudiada per evitar que es les restes del coet poguessin arribar als països veïns i assegura que l'operació només té finalitats pacífiques.

L'anunci arriba uns dies després que Corea del Nord arribés a un acord amb els Estats Units per aturar els proves amb míssils de llarg abast a canvi de 240.000 tones d'aliments.

stats