Itàlia
Internacional 05/04/2012

Dimiteix Umberto Bossi, secretari del partit independentista italià Lliga Nord

L'antic soci del govern Berlusconi ha presentat la seva dimissió després de l'escàndol per suposada estafa per part del fins ara tresorer del partit, Francesco Belsito. Bossi ha dit que es retira del càrrec "pel bé del moviment i dels militants"

Agències
2 min
Umberto Bossi / AFP

RomaEl secretari federal del partit independentista italià Lliga Nord, Umberto Bossi, ha dimitit aquest dijous.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una reunió de la cúpula del partit a Milà, Bossi ha presentat la seva dimissió després de l'escàndol per la investigació judicial per suposada apropiació indeguda i estafa agreujada en perjuri de l'estat per part del fins ara tresorer de la Lliga Nord, Francesco Belsito.

"Dimiteixo pel bé del moviment i dels militants. La prioritat és el bé de la Lliga i continuar amb la lluita", ha dit Bossi a la cúpula del partit.

El partit debat ara, segons els mitjans italians, la possibilitat de quedar liderat per un triumvirat formar per l'exministre de Simplificació Normativa Roberto Calderoli, l'exministre d'Interior Roberto Maroni i la política del Véneto Manuela dal Lago.

Bossi hauria pagat l'educació dels seus fills amb la caixa del partit

La dimissió arriba el mateix dia que s'ha filtrat als mitjans l'existència d'una escolta telefònica en la qual es parla del suposat diner "negre" que Bossi va donar fa temps a la formació i que els investigadors creuen que pot tenir diversos orígens, des de comissions il·legals a corrupció.

Segons els investigadors, de la caixa de la Lliga Nord en van sortir els diners per pagar els estudis universitaris, cotxes de luxe i l'advocat de dos dels fills de Bossi, Renzo i Riccardo.

Dimarts la policia italiana va registrar l'oficina del partit a Milà. En l'ordre de registre de les oficines, les autoritats judicials assenyalaven que Belsito va desviar suposadament fons públics "per sufragar les despeses familiars" de Bossi, líder del partit des que es va crear el 1991 i un dels grans aliats polítics de Berlusconi.

El suposat delicte d'apropiació indeguda pel qual s'investiga el fins ara tresorer es refereix als diners que va poder treure de la caixa del partit, mentre que el d'estafa a l'estat arriba pels fons que va poder rebre il·lícitament en concepte de finançament als partits.

stats