Dret a la informació
Internacional 02/05/2012

Eritrea, Corea del Nord, Síria i l'Iran encapçalen el rànking mundial de la censura

El Comitè per a la Protecció dels Periodistes publica el seu informe en motiu del Dia Mundial de la Llibertat de Premsa

Ara
2 min

BarcelonaEn motiu del Dia Internacional de la Llibertat de Premsa, que es celebra el 3 de maig, el Comitè per a la Protecció dels Periodistes ha publicat la llista dels deu països on existeix més censura. L'ONG amb seu a Nova York valora tant els "controls dictatorials" sobre els mitjans locals com les restriccions a l'accés de la premsa estrangera.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquestes són les conclusions de l'informe:

1. Eritrea. Sota la bota del president Isaias Afewerki, el ministeri d'Informació exerceix un control absolut sobre els mitjans de comunicació. "Els periodistes són reclutats per al càrrec, no tenen cap llibertat editorial i reben instruccions de com han de cobrir" les notícies, diu l'informe.

2. Corea del Nord. Continua sent un país "extraordinàriament opac". Tot i això s'han fet alguns avenços en l'últim any, com l'obertura d'una oficina de l'agència AP a la capital Pyongyang.

3. Síria. El règim de Baixar al-Assad ha prohibit l'entrada de periodistes estrangers i limita la llibertat de moviments de la premsa local. Els anomenats periodistes ciutadans són objecte d'una persecució sistemàtica.

4. Iran. Ha bloquejat webs i ha empresonat periodistes amb l'objectiu de "limitar la publicació i difusió de determinades informacions".

5. Guinea Equatorial. Els mitjans estan "controlats de manera directa o indirecta" pel president, Teodoro Obiang.

6. Uzbekistan. Segons l'informe "no té premsa independent i els periodistes que treballen en mitjans estrangers estan sotmesos a persecució i assetjament".

7. Birmània. Les reformes del sistema electoral i l'obertura política que han portat l'oposició al Parlament "no han suposat canvis en les estrictes lleis de censura".

8. Aràbia Saudita. Ha "augmentat les restriccions en resposta a la inestabilitat política".

9. Cuba. El Partit Comunista "controla· tots els mitjans de comunicació

10.Bielorússia. Els recents episodis de repressió han "han portat a la clandestinitat a la poca premsa independent que treballa al país".

El 2006, els països més censurats eren Corea del Nord, Birmània, Turkmenistan, Guinea Equatorial, Líbia, Eritrea, Cuba, l'Uzbequistan, Síria i Bielorússia.

stats