ALERTA AL MAR
Internacional 21/04/2015

Europa reforça el rescat d’immigrants al Mediterrani

Els líders es reuniran d’urgència demà passat per buscar solucions “immediates” al drama migratori

Laia Forès
4 min
SUPERVIVENTS  Els supervivents del naufragi de dissabte van arribar ahir a Malta, camí d’Itàlia.

Brussel·lesA la Unió Europea li ha calgut topar-se de cara amb una tragèdia de gran magnitud al Mediterrani per reaccionar. Després dels naufragis dels últims dies a les costes italianes, que han deixat la dramàtica xifra de més d’un miler d’immigrants morts i ha posat en evidència la falta de mitjans d’Europa per fer front a una crisi migratòria, els països comunitaris semblen disposats a posar fil a l’agulla per buscar solucions que aturin l’allau de víctimes mortals. “Hem d’actuar. La UE ja no té cap coartada”, va advertir ahir contundentment la cap de la diplomàcia europea, la italiana Federica Mogherini.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els líders de la UE es reuniran dijous d’urgència en una cimera dedicada a impulsar mesures “immediates” per evitar més naufragis, millorar la vigilància i el rescat en aigües del mediterrani i lluitar contra les màfies que impulsen l’arribada clandestina d’immigrants a Europa. “La situació a la Mediterrània és dramàtica i no pot continuar així”, va assegurar ahir el president del Consell Europeu, Donald Tusk. El polonès va convocar la cimera extraordinària després de la pressió del primer ministre d’Itàlia, Matteo Renzi, un país que s’ha vist desbordat pels naufragis de pasteres i la pressió migratòria dels últims dies.

Pla d’acció

Dirigents europeus reconeixien ahir que no hi ha “solucions miracle” per abordar el fenomen però els caps d’estat i de govern discutiran i concretaran les deu mesures recollides en un pla d’acció que ahir van proposar els ministres d’Exteriors i d’Interior, entre les quals destaca el reforç -més dotació econòmica i més mitjans- de les operacions de Frontex, l’agència europea de control de fronteres exteriors, al Mediterrani. La mesura també inclou estendre l’àmbit d’actuació de l’agència per abastar una àrea del Mediterrani més àmplia.

Itàlia pretenia anar més enllà i canviar el mandat de Frontex perquè assumeixi legalment les tasques de salvament -actualment el seu mandat es limita al control de fronteres, tot i que a la pràctica contribueix al rescat d’immigrants- però la proposta no compta amb l’aval de països com el Regne Unit. Tampoc el govern espanyol dóna suport a la idea. El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, considera que convertir Frontex en una agència de salvament, per bé que ja assumeix aquesta tasca, tindria un efecte crida. “Hem de tenir clar que l’efecte crida existeix. Les màfies criminals són dolentes però no tontes i no convé donar-los facilitats”, assegurava Fernández Díaz.

Operació militar

Els líders europeus hauran de posar demà passat xifres a l’augment de la dotació econòmica i de mitjans de l’operació Tritó. També hauran de concretar una altra de les propostes que inclou el pla d’acció aprovat ahir, com la d’impulsar una operació militar amb l’objectiu de detectar i destruir les embarcacions que utilitzen els traficants per transportar a Europa els immigrants, sovint en condicions molt precàries.

Entre les deu propostes també hi ha la de millorar l’atenció als refugiats agilitzant el procés de demanda d’asil per fer possible que les sol·licituds es processin en un termini de dos mesos i establir un mecanisme de solidaritat entre els estats membres per repartir els demandants d’asil. De fet, està previst posar en marxa un programa pilot per reubicar els immigrants que demanin asil. Segons Frontex, més de la meitat dels estrangers que arriben a Europa de manera irregular són refugiats polítics procedents de països que estan en una situació de violència com Líbia i Síria.

La part menys amable del pla d’acció de cara als nouvinguts és la proposta per reforçar la identificació dels immigrants clandestins que arriben a Europa mitjançant les seves empremtes digitals i millorar el pla de retorn dels estrangers en situació irregular al seu país d’origen. Els socis europeus preveuen augmentar els vols per retornar immigrants i facilitar la tornada al seu país als estrangers que s’hi acullin voluntàriament.

En el pla de la política exterior, la clau per frenar els naufragis és Líbia, tot i que també es vol reforçar la cooperació amb altres països d’origen i de trànsit de la immigració. La UE considera que, fins que no es formi un executiu d’unitat nacional que acabi amb el desgovern que viu el país, no es podrà evitar que ciutadans libis fugin cap a Europa. En aquest sentit, els socis pressionaran els partits polítics del país perquè s’afanyin a formar el govern i donaran suport a un futur executiu si està integrat per les principals forces polítiques democràtiques.

La reunió conjunta d’ahir entre ministres d’Exteriors i Interior, inèdita en l’àmbit europeu, suposa un pas endavant més per tractar el fenomen de la immigració clandestina d’una manera global. D’una banda, es reconeix que és un problema compartit per tots els socis europeus i, de l’altra, que lluitar contra el drama migratori no és només una qüestió policial. Els fets dramàtics dels últims dies a Itàlia poden haver marcat un abans i un després en la política europea d’immigració. Dijous els líders europeus tindran l’ocasió de demostrar-ho.

stats