Internacional 27/09/2011

Almenys 8 morts i milers d'evacuats a Filipines pel pas d'un tifó

El tifó 'Nesat', amb vents sostinguts de 140 quilòmetres per hora, ha deixat més d'1,9 milions de llars sense electricitat a tot el país i ha creat el caos a la capital del país, Manila

Efe
2 min

ManilaAlmenys vuit persones han mort i centenars de milers han sigut evacuades pel pas del tifó Nesat per les Filipines, que ha provocat fortes pluges i inundacions que han deixat més d'1,9 milions de llars sense electricitat a tot el país i ha creat el caos a la capital del país, Manila, on el tràfic en alguns punts és impossible a causa dels arbres caiguts i l'acumulació d'aigua. El Centre Nacional de Prevenció de Desastres ha informat que quatre de les víctimes mortals són nens.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El tifó ha penetrat en el país abans de fer-se de dia amb vents sostinguts de 140 quilòmetres per hora i ràfegues de fins a 170 quilòmetres per hora, segons el servei filipí de meteorologia (Pagasa). “Aquest tifó és molt ampli, d'uns 650 quilòmetres, i cobreix la major part de l'illa Luzon (al nord del país)”, ha afirmat el secretari de Ciències, Graciano Yumul.

Els habitants de les àrees pobres pròximes al mar han hagut d'abandonar les seves barraques per les riuades i els cops de les ones, així com els que viuen a les ribes del riu Marikina, el cadal del qual ha arribat als 18 metres d'alçada als afores de la capital i s'ha desbordat en diversos trams.

Les autoritats també s'han trobat amb el problema del desbordament a les preses que proveeixen Manila i han ordenat alliberar aigua, fet que ha contribuït a les grans inundacions. El temporal també ha causat danys greus en l'agricultura, malgrat que les estimacions de pèrdues començaran a conèixer-se en els pròxims dies, quan es normalitzi la situació.

Entre 15 i 20 tifons visiten Filipines cada any durant l'estació plujosa, que, en regles generals, comença al maig i conclou al novembre. Nanmadol, l'últim que va colpejar el país, va causar 35 morts i més de 400.000 persones afectades.

stats