França
Internacional 05/05/2012

François Hollande, un "home normal" a les portes de l'Elisi

El candidat socialista ha passat de ser a l'ombra de François Miterrand a presentar-se com el president que tancarà cinc anys de lideratge conservador a França

Carme Riera Sanfeliu
2 min
Hollande visita un mercat a Tula, al sud-oest de França / AFP

BarcelonaFrançois Hollande va néixer el 12 d'agost del 1954 en una família de classe mitjana a la ciutat de Rouen, al nord-oest de França. Fill d'un metge i una treballadora social, Hollande deia a la família i els amics des de ben petit que volia ser president.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Després de traslladar-se a la regió de París l'any 1968, va estudiar a l'elitista escola de negocis HEC i va graduar-se a finals dels setanta a l'Escola Nacional d'Administració, l'acadèmia d'on han sortit bona part dels polítics del país.

Carrera política

L'any 1979 va unir-se al Partit Socialista francès i la seva carrera política va començar a l'administració del president François Miterrand, on va ser assessor econòmic júnior.

El 1997 va arribar a liderar el partit, càrrec que va ostentar durant una dècada. El 2008, mogut per les crítiques després de la victòria de Nicolas Sarkozy sobre Ségolène Royal en les presidencials, va deixar el lideratge de la formació.

Hollande era conegut per ser l'exmarit de Royal, amb qui va tenir quatre fills. Les friccions entre els dos socialistes van omplir durant molt de temps els comentaris sobre el partit, fins que el maig del 2011 l'escàndol de Dominique Strauss-Khan va ocupar tots els titulars.

La cursa cap a l'Elisi

Va ser precisament la caiguda en desgràcia de DSK el fet que va catapultar les possibilitats d'Hollande d'arribar a la candidatura presidencial del PS. L'afer Sofitel va apartar l'antic director del Fons Monetari Internacional d'unes primàries franceses on era el clar preferit i va obrir la porta a Hollande, que va vèncer la segona volta contra Martine Aubry l'octubre passat.

Ell mateix s'ha presentant com "l'home normal" que necessita França després de cinc anys de lideratge del seu rival conservador, Sarkozy, sovint vist com un líder narcisista abocat als flaixos.

Agenda anticrisi

La recepta anticrisi que proposa Hollande, que fins fa poc anava a treballar en 'scooter', passa per reduir-se el sou un 30%, eliminar el dèficit públic el 2017 i augmentar les taxes –principalment als més rics– per finançar àrees com l'educació. El candidat va prometre evitar una onada de nacionalitzacions com les que van obrir l'era Miterrand el 1981.

Més enllà de les mesures econòmiques, la seva agenda conté punts clau d'un candidat de centre-esquerra: permetre el casament i l'adopció en parelles del mateix sexe i autoritzar l'eutanàsia sota condicions estrictes.

Hollande ha deixat clar que no té cap intenció de casar-se amb la seva actual parella, la periodista de la revista 'Paris Match' Valerie Trierweiler, que tampoc contempla deixar la seva feina si el seu company esdevé el nou president de França.

stats