PRÒXIM ORIENT
Internacional 18/12/2014

L’Eurocambra dóna suport al reconeixement de l’estat palestí

Els populars europeus aigualeixen la declaració final

Laia Forès
2 min

Brussel·lesEl Parlament Europeu s’ha sumat a les pressions internacionals per donar un impuls al procés de pau per solucionar l’històric conflicte entre Israel i Palestina amb la creació d’un estat palestí. El ple de l’Eurocambra va aprovar ahir una resolució per demanar el reconeixement de Palestina com a estat. “Donem suport al reconeixement de l’estat de Palestina i a la solució de dos estats. I considerem que això pot anar de bracet amb el desenvolupament del procés de pau”, afirma la declaració aprovada per àmplia majoria.

Tot i que el text apel·la a la necessitat de trobar una solució al conflicte amb la creació de dos estats, les expressions del text són molt ambigües i ho són expressament. La redacció està feta a mida dels populars, el grup més nombrós a l’hemicicle. La resolució inicial impulsada pels grups d’esquerres anava més enllà i demanava explícitament als governs europeus que reconeguessin immediatament l’estat palestí, però el Partit Popular Europeu (PPE) va aigualir el text final excloent-ne qualsevol reconeixement immediat o unilateral de Palestina.

Els conservadors vinculen la creació d’un estat palestí a unes negociacions de pau que incloguin un acord amb Israel. I no preveuen que Europa pugui reconèixer Palestina sense que Israel s’hi avingui. “No hi ha reconeixement immediat sense condicions”, va resumir el líder dels populars a l’Eurocambra, Manfred Weber. El millor exemple del punt de vista del PPE és el titular en negatiu de la nota de premsa que el grup conservador va enviar als periodistes per si algú havia passat per alt els matisos del text: “El Parlament Europeu rebutja el reconeixement incondicional de Palestina”, deia la nota.

Negociacions difícils

La resolució aprovada l’havien pactat prèviament populars, socialistes, liberals i verds després de setmanes de negociacions. La complexitat de les converses fins i tot va obligar a ajornar un mes la votació. Tot i les correccions a la baixa que van fer els conservadors, els socialistes consideren un èxit l’aprovació del text. “És una decisió històrica”, va assegurar Gianni Pittella, líder socialista al Parlament Europeu.

Els eurodiputats també deixen clar en la resolució aprovada que els assentaments de colons jueus en territori palestí són “il·legals” segons el dret internacional i demanen a les dues parts que evitin accions que dificultin les perspectives de pau. El Parlament Europeu també dóna suport als esforços del president de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, i del govern de consens nacional per aconseguir una solució estable.

El pronunciament del Parlament Europeu arriba poc després de la presa de possessió de la italiana Federica Mogherini com a cap de la diplomàcia europea. La substituta de Catherine Ashton es va marcar com una de les prioritats del seu mandat la solució a un conflicte que està en via morta des de fa temps. I la solució, va deixar clar Mogherini, passa per la creació d’un estat palestí.

En els últims mesos alguns Parlaments dels estats membres, entre els quals l’espanyol, el francès i el britànic, han demanat als seus governs que reconeguin Palestina, en un intent de pressionar Israel i donar un impuls a la resolució del conflicte. Suècia ha anat més enllà. És l’únic país europeu que ha declarat el reconeixement de Palestina.

stats