ESTATS UNITS
Internacional 27/08/2015

L’assassinat en directe de dos periodistes commociona els EUA

El tiroteig és un nou cas de l’epidèmia de 32.000 morts a l’any per armes al país

Núria Ferragutcasas
3 min

WashingtonL’assassinat en directe d’una reportera i un càmera d’una televisió local de Virgínia va commocionar ahir els Estats Units. Aquest tiroteig és un nou cas de l’epidèmia de violència armada que viu el país i que cada any causa més de 32.000 morts. El presumpte autor de les dues morts, un extreballador de la cadena, va ser detingut després de disparar-se i va ser traslladat a un hospital, on va morir al cap d’unes hores. La policia el va identificar com a Vester Lee Flanagan, tot i que era conegut pel nom de Bryce Williams.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A les 6.46 h del matí, la periodista de la televisió local WDBJ Alison Parker entrevistava en directe una empresària en un centre comercial als afores del poble de Moneta, al sud de Virgínia, quan va començar el fatal tiroteig contra ella i el càmera, Adam Ward. Poc després d’aquestes imatges pertorbadores, el presumpte assassí va penjar un vídeo fet per ell del crim encara més explícit.

Imatges pertorbadores

La reportera Alison Parker reacciona davant la presència de l’atacant. Tant ella com el càmera, Adam Ward, van morir en el tiroteig que es va poder veure en directe a Virgínia.

“He gravat el tiroteig, mireu a Facebook”, va tuitejar Flanagan, de 41 anys, en un compte de Twitter. A les imatges s’hi veu el canó d’una pistola que apunta diversos cops tant Parker, de 24 anys, com Ward, de 27 anys. Els dos periodistes i l’entrevistada -que va resultar ferida- no s’adonen de la presència de l’atacant fins que, uns segons després, comença a disparar.

Flanagan va acusar tant la cadena de televisió com Parker i Ward d’haver-lo discriminat perquè era negre en una de les seves piulades. De fet, va presentar una demanda contra la cadena el 2013, uns mesos després de ser acomiadat, però un jutge la va desestimar un any després.

El president de la televisió local, filial de la CBS, Jeffrey A. Marks, va assegurar al diari The New York Times que Flanagan era “una persona amb qui era difícil treballar” i que, després de diversos incidents, havia sigut acomiadat.

La policia, que va iniciar una gran operació de recerca i captura, va trobar el sospitós a l’autopista I-66 al migdia. El seu cotxe es va estavellar minuts després d’una persecució policial. Les autoritats van assegurar que Flanagan s’havia disparat mentre conduïa.

La Casa Blanca va tornar a demanar al Congrés dels Estats Units que actuï “amb sentit comú” per reduir la violència armada al país. Cada any moren més de 32.000 persones per armes de foc, i unes 20.000 d’aquestes morts són suïcidis.

Els Estats Units són el país del món que disposa de més armes, 88 per cada 100 habitants, i té un 42% de les pistoles d’arreu del planeta en mans de civils. Segons una enquesta de Pew Research, un 34% de les famílies admeten que tenen una pistola a casa.

“Hi ha coses de sentit comú que només el Congrés pot fer i que sabem que tindrien un efecte tangible en la reducció de la violència armada del país”, va dir el portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, en la seva roda de premsa diària. A més, va recordar que el president, Barack Obama, ha demanat diverses vegades una nova legislació per restringir l’accés a les armes.

stats