Internacional 07/06/2015

Luxemburg diu 'no' a donar dret de vots als estrangers

En un referèndum que s'ha fet aquest diumenge, els luxemburguesos s'han pronunciat en contra que els forans amb deu anys de residència al país puguin anar a les urnes

Efe
2 min

Brussel·lesEls luxemburguesos s'han pronunciat aquest diumenge en contra de concedir el dret de vot a les eleccions generals als estrangers que hagin viscut al país durant un període d'almenys deu anys, segons els resultats del referèndum que s'ha fet en aquest país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons les dades definitives del recompte dels vots en els 105 ajuntaments del país, s'ha imposat el "no" a les tres preguntes que s'han plantejat a l'electorat, segons informa el diari 'Luxemburger Wort' en la seva edició digital.

Els ciutadans luxemburguesos havien de pronunciar-se, a més de sobre el vot estranger, sobre si donaven suport limitar a un màxim de deu anys els mandats dels ministres i si recolzaven fixar la majoria d'edat electoral en els 16 anys.

En cap ajuntament ha triomfat el "sí" a cap de les preguntes.

L'oposició més marcada ha estat a rebaixar a 16 anys l'edat electoral (el 80,87%), seguida del vot estranger (78,02%) i de la limitació dels mandats ministerials (69,93%).

Fre a la modernització de Bettel

La triple negativa, que ja havien anticipat els sondejos, complica la modernització del país que volia emprendre el primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel, que va aconseguir que el Parlament del país aprovés la llei que iguala el matrimoni heterosexual i homosexual.

El mateix Bettel va contraure matrimoni el 15 de maig passat amb l'arquitecte belga Gauthier Destenay, el que el va convertir en el primer mandatari en actiu de la UE en casar-se amb una persona del mateix sexe.

La coalició governamental, formada per liberals, ecologistes i socialistes, va fer campanya per la resposta afirmativa a les tres preguntes plantejades, mentre que l'oposició del partit democristià CSV, la formació de l'ex primer ministre Jean-Claude Juncker, s'havia mostrat contrària a la idea.

La participació s'ha situat en el 82%, relativament baixa en un país on votar és obligatori.

Bettel ha declarat després de conèixer el resultat definitiu que "ha rebut el missatge" dels votants i en aquest sentit ha assegurat que es tracta d'una "senyal clara que respectarem".

stats