Món
Internacional 04/12/2011

Itàlia aprova d'urgència el primer pla d'ajust de Monti

S'eleva l'edat de jubilació, els impostos a les grans fortunes i l'IVA i l'IRPF. El primer ministre renuncia al seu sou. El govern preveu estalviar 25.000 milions d'euros

Efe
2 min
Mario Monti

RomaEl govern italià ha aprovat aquest diumenge un paquet de mesures d'austeritat per valor d'uns 25.000 milions d'euros destinat a intentar equilibrar les finances italianes i aturar la crisi de deute que també afecta altres països de l'eurozona.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Entre les mesures més destacades, hi ha elevar l'edat de jubilació, augmentar els impostos de la renda a les grans fortunes i sobre actius immobiliaris i un increment de l'IVA i L'IRPF.

Amb aquestes mesures, l'executiu tecnòcrata espera recuperar la confiança dels mercats, molt deteriorada des que els interessos pels bons a 10 anys es van situar per sobre el 7% i situar-se en zona de rescat.

Monti també ha anunciat que renuncia al seu salari com a primer ministre i com a ministre d'Economia per donar exemple davant l'opinió pública italiana.

"Hem desenvolupat una operació que considerem justa i equitativa", ha dit Monti en compareixença de premsa, qui també ha assegurat que els sacrificis quedaran repartits.

L'executiu aplicarà una sèrie de mesures destinades a retallar el dèficit de les finances italianes, com la recuperació de l'impost per al primer habitatge, un augment de l'IVA de dos punts i tres de l'IRPF en rendes més altes, fins al 46%, a més de l'augment de l'edat de la jubilació fins als 62 anys en el cas de les dones i els 66 en els homes.

Monti ha avançat un dia l'anunci d'aquestes mesures després d'una reunió del Consell de Ministres i hores després d'advertir que a Itàlia "li podrien quedar mesos de vida".

Monti ha convocat el consell de ministres després de reunir-se amb els sindicats i els agents socials per explicar-los les mesures que s'inclouen al pla. En avançar un dia l'aprovació, Monti podrà presentar el pla aquest dilluns mateix a la Cambra de Diputats i al Senat.

El pla d'austeritat s'ha trobat amb l'oposició dels sindicats. Després de reunir-s'hi, Monti ha advertit que "potser no ho hem comprès, però a Itàlia li queden pocs mesos de vida. Si no intervenim ràpid anem cap a l'impagament del deute".

stats