Internacional 25/02/2014

Merkel visita Jerusalem i critica els assentaments

La cancellera alemanya advoca per la creació de dos estats: "un de palestí i un de jueu". I defensa el diàleg diplomàtic amb l'Iran

Efe
2 min
La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, aquest dimarts a Jerusalem./ REUTERS

JerusalemLa cancellera alemanya, Angela Merkel, ha expressat aquest dimarts a Jerusalem la seva preocupació per les colònies jueves que soscaven la integritat territorial palestina. En roda de premsa conjunta amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, Merkel ha manifestat el seu suport, i el del govern federal, a la solució dels dos estats: "un de palestí i un altre de jueu d'Israel".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La cancellera ha rebutjat la política d'expansió que el govern israelià duu a terme més enllà de les fronteres establertes després de la guerra de l'any 1967. Amb tot, Merkel s'ha mostrat esperançada que israelians i palestins puguin assolir finalment un acord.

També ha expressat el seu suport als requeriments en matèria de seguretat i a la petició israeliana que els palestins reconeguin Israel com un estat jueu.

Netanyahu critica el boicot

El primer ministre israelià, per la seva banda, ha assenyalat que les crítiques a Israel "són legítimes", però ha criticat "aquells que reclamen un boicot cap a Israel i que no ho fan cap a altres estats".

Netanyahu ha recalcat que per aconseguir la pau amb els palestins abans aquests han de tenir un estat desmilitaritzat, i ha insistit que "sense un reconeixement d'Israel com a estat nacional del poble jueu no hi podrà haver una reconciliació real".

Divergències sobre el programa nuclear iranià

Els dos mandataris han fet públiques les seves diferències sobre el programa nuclear de l'Iran. Netanyahu ha assegurat que Teheran "segueix amb la seva implacable recerca d'armes nuclears" i ha equiparat el règim iranià amb "50 Corees del Nord".

Alemanya forma part del grup de sis potències internacionals que negocien amb l'Iran la reducció del programa atòmic. Merkel ha coincidit amb el seu homòleg que el programa suposa una amenaça, "no només per a Israel, sinó també per a Europa". Però ha defensat el diàleg diplomàtic per aconseguir que l'Iran redueixi al mínim l'enriquiment d'urani.

stats