Internacional 10/11/2011

Merkel i Sarkozy aposten per una Europa de dues velocitats

Alemanya i França estudien crear una Unió Europea reduïda que inclogui només aquells països que siguin responsables fiscalment

Reuters
2 min

Brussel·lesEls funcionaris alemanys i francesos han discutit nous plans per reformar radicalment la Unió Europea. Volen crear una zona euro més petita i resistent, que integri només els països capaços de mantenir la disciplina fiscal, diuen fonts de la UE.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"França i Alemanya han tingut intenses consultes sobre aquest tema en els últims mesos", ha dit un alt funcionari de la UE a Brussel·les. "Hem d'anar amb molt de compte en fer la selecció, però la veritat és que hem d'establir amb exactitud la llista d'aquells que no volen ser part del club i aquells que, simplement, no en poden formar part", ha afegit.

El president francès, Nicolas Sarkozy, ja va anunciar aquesta idea durant un discurs als estudiants a Estrasburg, aquest dimarts. Concretament va dir que una Europa de dues velocitats -amb un grup que avança més ràpid que la resta dels 27 països de la UE- és l'únic model de futur.

Les discussions entre els responsables polítics d'alt nivell a París, Berlín i Brussel·les va plantejar la possibilitat d'un o més països sortir de la zona euro, mentre que el nucli restant empeny cap a una major integració econòmica, en particular sobre la política tributària i fiscal. Tot i això, el portaveu del ministeri de Finances francès va negar que hi hagués algun projecte en marxa per reduir la unió monetària. "No hi ha hagut converses entre les autoritats franceses i alemanyes per disminuir la grandària de la zona euro", ha dit el portaveu. Un alt funcionari del govern alemany ha dit que en cas de retallada de la zona euro seria per fer-la més forta.

Una proposta que ja ha aixecat critiques

A Berlín, el president de la Comissió, José Manuel Durão Barroso, que tem que aquesta novetat resti poder a la Comissió, que ell lidera, va advertir sobre els costos econòmics de qualsevol iniciativa per dividir la zona euro. El producte intern brut d'Alemanya podria contreure la seva economia i es podria perdre un milió de llocs de treball, ha dit en un discurs.

Barroso ha dit que qualsevol impuls cap a una major integració de la política econòmica no hauria de ser a costa de la creació de noves divisions entre els membres de la UE. "No hi pot haver pau i prosperitat al nord o a l'oest d'Europa, si no hi ha pau i prosperitat al sud o a l'orient", ha conclòs.

En gran part, l'objectiu és remodelar el bloc de la moneda al llarg de les línies que originalment es van pensar, els països forts i econòmicament integrats que comparteixen una moneda.

L'aposta de Merkel

En declaracions a Berlín, Merkel ha reiterat una crida als canvis que s'han d'introduir en el Tractat de la UE dient que la situació era tan desagradable que un avanç ràpid era necessari. Des del punt de vista d'Alemanya, alterar el tractat de la UE seria una oportunitat per reforçar la integració de la zona euro i per obrir una finestra per aplicar els canvis debatuts en la seva composició.

Funcionaris de la UE han confirmat que el Tractat serà formalment discutit en una cimera a Brussel·les el 9 de desembre, amb una "conferència intergovernamental", que intentarà encetar un procés per realitzar-hi modificacions.

stats