Internacional 27/03/2012

Obama convida Rajoy a la Casa Blanca després de la seva primera trobada, a Seül

"Sé que els nostres equips estan treballant molt bé junts", ha dit Obama al president del govern espanyol. També han parlat de la situació econòmica

Efe
2 min
Obama i Rajoy, a Seül

SeülEl president dels EUA, Barack Obama, ha parlat aquest dimarts amb el president espanyol, Mariano Rajoy, i ha aprofitat per convidar-lo a visitar la Casa Blanca, reunió que espera tancar d'aquí a poc, segons han informat fonts del govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Obama i Rajoy s'han saludat poc abans de la foto de família de la cimera de Seguretat Nuclear que se celebra a Seül i, després, han tornat a coincidir durant un parell de minuts, abans de l'inici de la segona sessió plenària.

"Sé que els nostres equips estan treballant molt bé junts", ha dit Obama al president del govern espanyol, amb qui també ha comentat la situació econòmica.

El president nord-americà ha assenyalat a Rajoy que li agradaria rebre'l al despatx oval i ha confiat de poder trobar aviat una data per a la reunió.

La Casa Blanca, per la seva banda, ha assegurat que els dos mandataris han mantingut "una bona conversa", en què Obama ha reiterat "que espera poder col·laborar molt" amb el nou cap de govern i "enfortir els llaços" entre els dos països.

Problemes d'idiomes

Obama ha lamentat no poder parlar en espanyol, encara que ha apuntat que les seves filles n'estan estudiant i n'hi han ensenyat: "Podrien fer d'intèrprets", ha fet broma. "Els meus fills també estudien anglès. I jo, també", ha respost Rajoy, que ha utilitzat aquesta llengua en algunes trobades amb mandataris estrangers.

Ja havien parlat

El primer contacte de Rajoy amb Obama va tenir lloc el 20 de desembre, quan el nord-americà li va trucar per felicitar-lo per la seva investidura com a president del govern i li va traslladar el suport dels EUA pel que fa l'agenda econòmica i les reformes que havia presentat. Tots dos es van mostrar ja llavors d'acord a cooperar i impulsar les "excel·lents relacions" bilaterals.

Va rebre el suport de Geithner

Poques setmanes abans, quan encara no s'havia instal·lat al Palau de la Moncloa, Rajoy s'havia reunit a Marsella amb el secretari del Tresor nord-americà, Timothy Geithner. A la localitat francesa, on se celebrava un congrés del Partit Popular Europeu, Geithner li va expressar el seu suport a les línies d'actuació econòmica que havia anunciat.

Pendents de l'escut antimíssils

Amb la cita a la Casa Blanca encara a l'aire, Obama i Rajoy es tornaran a trobar al maig a Chicago durant la cimera de l'OTAN, on previsiblement subscriuran l'acord que integrarà la base de Rota (Cadis) en l'escut antimíssils de l'Aliança Atlàntica.

stats