Internacional 28/11/2012

El govern espanyol confirma el sí a Palestina per ser estat observador a l'ONU

El ministre García-Margallo anuncia una declaració de la UE per intentar visualitzar una veu única, tot i les discrepàncies en la votació

Joan Rusiñol
2 min

MadridCom ja explicava avui l'ARA, el govern espanyol ha confirmat aquest dimecres que el govern espanyol votarà afirmativament perquè Palestina esdevingui un estat membre observador no-membre a Nacions Unides. El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ho ha justificat per "coherència" amb el posicionament històric dels executius de Madrid cap al conflicte del Pròxim Orient, i pel fet que suposa la millor "solució per aproximar-nos a la pau".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una resposta a la sessió de control al Congrés, el ministre també ha dit que aquesta nova condició de Palestina reforçarà el primer ministre palestí Mahmud Abbas, l'home que –segons diu– més aposta pel "diàleg". També ha anunciat que, vista la manca de criteri conjunt de la UE davant la votació, Espanya "apadrina" una declaració conjunta posterior per visualitzar una certa veu única. El text defensarà la solució dels dos estats i demanarà a l'Autoritat Nacional Palestina que gestioni amb "contenció" aquesta victòria. És a dir, que no emprengui ara el camí "judicial" i opti per la "negociació". També reclamarà a Israel que no caigui en la "temptació" d'ofegar econòmicament els palestins i que aturi la política d'assentaments il·legals.

García-Margallo ha explicat que, abans de fer pública la decisió, n'han informat els ambaixadors israelià i nord-americà a Espanya. Creu que aquesta posició pot reforçar l'estat espanyol en el paper per resoldre el conflicte. El PSOE li havia exigit abans un "sí alt i clar" davant una UE "entre muda i cacofònica", segons paraules de la número dos dels socialistes, Elena Valenciano.

França i el Regne Unit

França també ha decidit donar un pas endavant i donar suport la causa del president palestí, Mahmud Abbas, que aquest dijous presentarà la seva candidatura davant l'Assemblea General de les Nacions Unides. El ministre francès d'Assumptes Exteriors, Laurent Fabius, ha anunciat davant el Parlament "quan a qüestió [del reconeixement de l'Estat palestí] es plantegi, França dirà que sí, per coherència.

El secretari de Relacions Exteriors, William Hague, ha suggerit que el Regne Unit és probable que s'abstingui en aquesta votació clau per al reconeixement d'estat observador de Palestina. El Regne Unit ha dit que no s'oposaria als moviments per reconèixer als palestins com un "Estat observador no membre". Tot i això, Hauge ha afirmat que necessitava una sèrie de garanties, ja que els palestins segons ell busquen negociar amb Israel "sense condicions prèvies".

stats