Crisi de l'euro
Internacional 11/11/2011

Papadimos anuncia el nou govern grec

L'actual ministre de Finances, Evànguelos Venizelos, continuarà en el càrrec. Els conservadors dirigiran les carteres de Defensa i Exteriors, mentre que l'extrema dreta entra al govern amb un ministeri, el de Transports

Ara
2 min
Papadimos en el moment de jurar el càrrec. REUTERS

BarcelonaGrècia ja té nou govern de coalició. L'ha anunciat el nou primer ministre grec, Lukàs Papadimos, escollit dijous després de quatre dies d'intenses i caòtiques negociacions. El nou gabinet, que acaba de jurar el càrrec al president de Grècia, Kàrolos Papúlias, està conformat tant per tecnòcrates com per homes forts dels tres partits majoritaris, el socialista Pasok, els conservadors de Nova Democràcia i el partit d'extrema dreta Laos.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Venizelos continua a Finances

Tot i la intenció de Papadimos de renovar tot l'equip d'economia, l'actual ministre de Finances, Evànguelos Venizelos ha acabat mantenint-se en el càrrec. Serà l'encarregat de coordinar les pautes per acollir el segon paquet de rescat de la troica que ha de permetre pagar les nòmines i pensions i, a més a més, estarà just per sota de Papadimos amb el càrrec de viceprimer ministre.

D'altra banda, l'oposició s'emporta les carteres de Defensa i Exteriors. L'excomissari europeu de Medi Ambient, Dimitris Avramolpulos, serà el titular d'Exteriors i el vicepresident de Nova Democràcia, el de Defensa.

L'extrema dreta obté un ministeri

En un fet inèdit a Grècia des del 1974, el govern de concentració grec tindrà membres del partit d'extrema dreta Laos. Els ultraconservadors ha aconseguit la cartera d'Infraestructures, Transports i Xarxes. La dirigirà l'advocat Makis Vorodos, de 47 anys. Adonis Georgiadis, serà el secretari d'Estat per al Desenvolupament i Marina Mercant.

Tota la resta de càrrecs dels Pasok, Nova Democràcia i Laos es poden consultar al digital Athens News.

Un govern transitori

El nou govern només ha d'estar al poder fins la celebració d'eleccions anticipades, que encara no estan convocades però s'han fixat el 19 de febrer, en un acord entre Papandreu i Samaràs. El seu principal objectiu garantir les condicions per rebre el sisè tram del crèdit internacional establert al pla de rescat de 2010 i tancar les negociacions per al segon pla de rescat, que preveu un préstec de 130.000 milions i condonar el 50% del deute amb els bancs privats. El govern Papadimos ha d'aplicar les reformes pactades amb la UE i l'FMI, incloses les mesures d'austeritat, la reforma fiscal i el les retallades en despesa pública per al pressupost de 2012.

El partit comunista KKE i la coalició d'esquerres Syriza han rebutjat participar a les negociacions per a la formació del nou executiu.

stats