Internacional 22/09/2013

Peter Wagner: "El nivell del debat polític a l'Alemanya d'avui és molt baix"

Carme Riera Sanfeliu
2 min

Per què tenim la sensació a Espanya que els alemanys ens miren per damunt les espatlles?

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La campanya electoral ha mostrat que la visió general alemanya és que les coses s'estan fent bé al país. Són conscients que fer-les bé requereix un esforç que, als ulls de part de la societat, no s'està fent en altres països, especialment al sud d'Europa. No hem de sobreestimar aquesta idea però és cert que la imatge d'una Espanya massa relaxada està força estesa a Alemanya.

¿Aquesta consciència d'estar fent les coses bé explica que la campanya de la CDU s'hagi basat més en la figura d'Angela Merkel que en les seves promeses?

Sí, i és un element comú en altres països, especialment en el cas del candidat principal. Com més precisos són durant la campanya, més possibilitats tenen de perdre vots, és per això que no fan propostes específiques. Merkel confia en la debilitat de la socialdemocràcia i en la seva popularitat com a cancellera. L'estat d'ànim general en aquestes eleccions és clar: si ens ha anat bé fins ara, seguim així, la resta ja pot esfondrar-se mentre a nosaltres ens vagi bé.

¿Podem dir, doncs, que és una societat conservadora?

En tot cas, podem dir que en aquest moment ho és. Alemanya està satisfeta amb els seus èxits dels últims anys i no vol entrar en grans reformes en matèria europea. I a casa tampoc, malgrat que hi ha problemes greus en infraestructures i que la desigualtat és creixent. Tots aquests temes interns no han aparegut en cap debat perquè la majoria dels alemanys estan bé.

Quin és el nivell d'implicació política dels alemanys?

En general és baix. Als anys 70 i 80 el debat polític era molt intens, però la unificació de les dues Alemanyes va desestructurar-lo. No hi ha discussió política intensa en l'esfera pública, ni moviments socials significatius que participin en nivells menys institucionalitzats.

Per això no neixen nous partits?

A Alemanya és molt difícil que neixin nous partits. Els Verds són l'única excepció en anys, i tot i això han estat arrossegats cap al centre. El nivell del seu debat era molt diferent fa una dècada.

stats